Ovo je jedini Srbin kojeg je Hitler odlikovao Gvozdenim krstom!

Da li ste znali da je komandant Srpskog dobrovoljačkog korpusa jedini Srbin koji je odlikovan od strane Hitlerovog Trećeg Rajha Gvozdenim krstom

  • 31

Jedini Srbin koji je dobio Gvozdeni krst od vođe Trećeg Rajha Adolfa Hitlera za zasluge u uništavanju “bandita” u okolini Gornjeg Milanovca bio je pripadnik SDK (Srpskog dobrovoljačkog korpusa), kapetan Milan Terzić.

Kapetan Milan Terzić posthumno je odlikovan gvozdenim krstom ''za svoje zasluge u uništavanju bandi u okolini Gornjeg Milanovca'' i jedini je Srbin koji je poneo to visoko odlikovanje Trećeg Rajha.

Međutim, Terzić nije slavno završio život jer je zaklan je 1942. godine u svojoj kancelariji, a prema istorijskim zapisima to je učinio Golub Erić, ravnogorski špijun ubačen među Stražare u Milanovcu.

Nalog za likvidaciju Terzića izdao je četnički vojskovođa Zvonko Vučković kome je sam Dragoljub Draža Mihailović davao zadatke da pravi sačekuše srpskim dobrovoljcima, što je bila i jedna od odlika gibaničara u to doba.

Gvozdeni krst (na nemačkom: Eisernes Kreuz) je nemačko vojno odlikovanje koje je ustanovio kralj Fridrih Vilhelm III od Prusije i koje je prvi put dodeljeno 10. marta 1813. god. Gvozdeni krst se dodeljivao samo tokom rata i u različitim stepenima u zavisnosti od visine čina vojnog lica. Pored Napoleonovih ratova, Gvozdeni krst je dodeljivan i tokom Francusko-Pruskog rata kao i tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Poslednji put je dodeljen u maju 1945. god.

Gvozdeni krst se najčešće povezuje sa odlikovanjima nacističke nemačke. Ipak, on ostaje moćan vojni simbol u nemačkoj kulturi zbog čega je ponovo preuzet od strane vojske nekadašnje zapadne nemačke (Bundesvera) 1955. god.

Kako je Gvozdeni krst dodeljivan tokom nekoliko različitih perioda nemačke istorije na svakom primerku je bila naznačena godina kako bi se znalo u kom istorijskom periodu je dodeljen: npr. Gvozdeni krst iz Prvog svetskog rata je na sebi imao broj 1914 dok je isto odlikovanje tokom Drugog svetskog rata na sebi imalo broj 1939 koji se odnosio na godinu od koje se dodeljuje. Svi Gvozdeni krstovi su tokom Drugog svetskog rata imali i svastiku koja se nalazila u njihovom središtu. Na pozadini ovih odlikovanja iz 1870, 1914 i 1939. god. nalazi se 1813. god. koja označava godinu kada je Gvozdeni krst prvi put dodeljen.

Adolf Hitler je ponovo uspostavio ovo odlikovanje 1939. god. nastavljajući tradiciju njegovog dodeljivanja u nekoliko stepena. Gvozdeni krst iz Drugog svetskog rata bio je podeljen u tri glavne grupe sa prelaznom kategorijom Viteškog krsta Gvozdenog krsta, uspostavljenom između najnižeg (Gvozdeni krst) i najvišeg odlikovanja (Veliki krst). Viteški krst je u stvari bio zamena za prusko odlikovanje Pour la Mérit. Hitler nije preterano mario za Pour la Mérit zato što je u pitanju bilo carsko odlikovanje i zato što je moglo da se dodeli samo oficirima.

Za razliku od njega Viteški krst se dodeljivao zbog iskazane hrabrosti svim pripadnicima oružanih snaga, a ne samo oficirima. Traka Gvozdenog krsta druge klase razlikovala se od ranijih ovakvih odlikovanja jer je na njoj pored tradicionalne crne i bele boje korišćena i crvena boja. Hitler nije želeo da se ovo odlikovanje dodeljuje za neborbene zasluge zbog čega je umesto Gvozdenog krsta koji se dodeljivao neborbenom osoblju ustanovio novo odlikovanje Krst za ratne zasluge.

- Obični Gvozdeni krst iz 1939. god. imao je dva stepena:

- Gvozdeni krst druge klase

- Gvozdeni krst prve klase

Gvozdeni krst dodeljivan je za hrabrost iskazanu u borbi kao i za druge vojne doprinose u borbenom okruženju. Gvozdeni krst druge klase nosio se na traci zakačenoj na grudi sa krstom okačenim o traku. Gvozdeni krst prve klase bio je u obliku značke koja se nosila na grudima na sredini džepa od uniforme. Gvozdeni krst je predstavljao progresivno odlikovanje kod kojeg je prvo morao da se stekne orden druge klase da bi mogao da se stekne orden prve klase, a zatim i ostali viši stepeni ovog odlikovanja.

Pretpostavlja se da je tokom Drugog svetskog rata dodeljeno oko 2.3 miliona Gvozdenih krstova druge klase i 300.000 Gvozdenih krstova prve klase. Dva Gvozdena krsta prve klase dodeljena su ženama od kojih je jedna bila čuveni nemački probni pilot Hana Rajš.

Oficiri kojima je dodeljen Gvozdeni krst dobijali su titule i često su nosili prateća znamenja, npr. pečatni prsten Gvozdenog krsta ili Gvozdeni krst od tkanine koji se našivao na uniformu. Takođe, oni oficiri koji su dobili više odlikovanja npr. Gvozdeni krst prve klase, Gvozdeni krst druge klase i Viteški krst sa hrastovim lišćem imali su mogućnost da umesto ovih odlikovanja nose značku na kojoj su bila predstavljena sva tri odlikovanja sa naglašenom svastikom.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goksa

    25. mart 2014 | 21:53

    Ponizavate ravnogorski pokret koji je smako ovog fasistu koji ih je isrebljivao nazvavsi ih gibanicarima nije vam valjda zao fasiste sta ste ,ko ste vi bre.

  • petar

    25. mart 2014 | 22:10

    Zasto ovakav tekst? Ubili su ga cetnici u njegovoj kancelariji, a Hitler ga je proglasio herojem jer je ubio nekoliko cetnika. I sta je sporno. Izdajnik, na nemackoj strani, ubijen od strane srpske vojske. Zasto gibanicari? Da bi se ocrnili ravnogorci? Zar nismo zavrsili II sv.rat? Partizani su satrli cetnike I srbe, pobedili. Ne morate da ih dodatno ubijate

  • Maljevic

    25. mart 2014 | 21:48

    Odlika "gibanicara" u to vreme. Vama iz DB-a se odista ljulja....jos malo ...tok....tok.....tok.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA