Srbin izmislio novu vetroturbinu

- Prednost moje turbine je u konstrukciji i razlikuje se od svih postojećih, jer je patent potpuno drugačiji - objašnjava inženjer Ratomir Šinik

  • 8

U obnovljivu energiju polažu se nade i ulaže veliki novac svuda u svetu, a Srbija je na korak do toga da dobije novog Teslu, pišu "Novosti".

Inženjer Ratomir Šinik patentirao je višekrilnu vertikalnu turbinu koja je neuporedivo bolja, jača i efikasnija od postojećih.

- Prednost moje turbine je u konstrukciji i razlikuje se od svih postojećih, jer je patent potpuno drugačiji - objašnjava Šinik.

Vetrenjače

- Sadašnje turbine imaju vertikalnu osnovu i po dva ili tri vertikalna krila. Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane. Moja turbina može da ima krila koliko god treba, a nije ograničena veličinom i sedam-osam puta je jača od postojećih - kaže on.

Šinikova vetroturbina se, dakle, pravi prema potrebama. Može da se montira u Šumadiji, ali i na severu Evrope, gde bije jak vetar. Takođe, može da se koristi za porodične kuće ili vikendice, ali i zgrade.

Naime, ideja je da vetroturbina na krovu zgrade može da štedi struju za lift i zajednično svetlo. Ovo je izuzetno dobro rešenje i za udaljene kuće i salaše do kojih se ne isplati razvoditi struju. Na ovaj način mogu i da se pune akumulatori električnih vozila. Može da se koristi praktično za sve, pa i za jahte, jer bi dok duva vetar punila akumulator i jahta ne bi koristila agregate. Vetroturbina može da bude bilo koje veličine i visine, a koristi bilo koju jačinu vetra i podjednako je efikasna. Iako je manjih gabarita, neuporedivo je efikasnija i daje jaču snagu od onih koje se sada koriste.

- Nedavno su se pojavili materijali koji su od plastike sa nano česticama, pa su lakši od prethodnih i efikasniji - kaže Šinik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ¥¥¥

    25. mart 2014 | 22:48

    bravo

  • Petarda

    25. mart 2014 | 23:48

    Ako je stvarno nešto korisno očekujte da će ovaj čovek doživeti misterioznu smrt,ne može on pre amerikanaca..

  • munchmallow

    25. mart 2014 | 23:17

    Koji su modeli i koja je cijena za proizvod?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA