• 2

Ukrajinski vojnici na Krimu žele da služe Rusiji (FOTO)

Vojnici ukrajinskih jedinica, njih 15.000, koji su od ranije stacionirani na Krimu, izrazili su želju da službu nastave u bezbednosnim strukturama Rusije, dok će ostatak od oko 1.500 vojnike napustiti Krim vozovima

  • 2

Više od 15.000 vojnika ukrajinskih jedinica ranije stacioniranih na Krimu izrazilo je želju da službu nastavi u bezbednosnim strukturama Rusije, javile su danas ruske agencije, prenoseći i izjavu načelnika Generalštaba ruskih Oružanih snaga Valerija Gerasimova da će ukrajinski vojnici koji žele da napuste poluostrvo to učiniti vozovima i bez oružja.

- U skladu sa dogovorom ministarstava odbrane Rusije i Ukrajine vojnici Oružanih snaga Ukrajine i članovi njihovih porodica odvešće se sa Krima železnicom - rekao je Gerasimov.

Printskrin: YouTube/EuroMaidan PR

Printskrin: YouTube/EuroMaidan PR

Do juče se u privremenom punktu u Sevastopolju registrovalo približno 1.500 ukrajinskih vojnika koji treba da napuste Krim, navodi Itar-Tas s.

Gerasimov je rekao da će vagoni iz Sevastopolja, Simferopolja, Evpatorije, Feodosije i Kerča biti priključeni putničkim kompozicijama koje voze za Ukrajinu.

- Svi vojnici koji su izrazili želju da nastave službu u ukrajinskim Oružanim snagama, predavši oružje na čuvanje, nalaze se izvan vojnih jedinica i spremaju se za organizovani odlazak sa ličnim stvarima u Ukrajinu - naveo je Gerasimov.

Printskrin: YouTube/YouTube Nation

Printskrin: YouTube/YouTube Nation

Ruska državna agencija, pozivajući se na izvore u krimskoj vladi, javila je iz Simferopolja da je više od 15.000 vojnika i oficira koji su služili u OS Ukrajine na teritoriji Krima, izrazilo je želju da nastavi službu u ruskoj vojsci i drugim bezbednosnim strukturama Rusije.

Itar-Tas s podseća da je ukrajinska strana ranije navodila drugačije podatke, i da je po podacima dojučerašnjeg čelnika ukrajinskog Ministarstva odbrane Ukrajine Igora Tenjuha, na Krimu i u Sevastopolju bilo 18.800 ukrajinskih vojnika, od čega u mornarici 11.900 a vazduhoplovstvu 2.900.

Printskrin: Youtube / Charles Patrick

Printskrin: Youtube / Charles Patrick

Tenjuh, koji je juče podneo ostavku, rekao je da približno 4.300 vojnika i 2.200 članova njihovih porodica žele da nastave sa službom u ukrajinskoj vojsci i da budu evakuisani sa Krima.

Takođe, Ministarstvo odbrane Ukrajine juče je saopštilo da je postignut dogovor sa Rusijom o povlačenju ukrajinskih jedinica "u punom sastavu sa oružjem", podseća Itar-Tas s.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima