Janković pokreće postupak protiv BIA zbog pretresa Šarićevog stana

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuće postupak protiv Bezbednosno-informativne agencije, zbog toga što se služila tajnim pretresom stana Darka Šarića, što je zabranjeno Ustavom iz 2006. godine

  • 17

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuće postupak protiv Bezbednosno-informativne agencije zbog toga što se u slučaju Darka Šarića, prema priznavanju visokog državnog funkcionera, služila tajnim pretresom, koji je zabranjen Ustavom iz 2006. godine.

Predstavnici Vlade naveli su da su prilikom Šarićevog hapšenja, presretane elektronske poruke 15 osoba u 75 slučajeva, da je bilo 51 prisluškivanje, 25 tajnih pretresa na raznim lokacijama, više od 300 presretanja na raznim lokacijama i da je radna grupa koja se bavila Šarićevim slučajem imala više od 20 saradnika u inostranstvu, pišu Novosti.

- Visoki državni funkcioner dao je kompletno uputstvo svim kriminalcima šta treba da izbegavaju. Da sam kojim slučajem to učinio ja, verovatno bi mi bio skinut imunitet i bio bih lišen slobode - rekao je Janković, koji nije otkrio ime državnog funkcionera koji je izneo u javnost tajne mere BIA.

Janković je naveo i da je jedan tabloid objavio šta je navodno Šarić rekao agentima BIA prilikom privođenja, što je još jedan primer zloupotrebe i upitao zašto nadležni nisu ispitali kako se ta informacija našla u medijima.

Profesor Pravnog fakulteta „Union“ Bogoljub Milosavljević, objašnjava da član 40, stav tri Ustava, koji garantuje nepovredivost stana, predviđa situacije u kojima je moguće ući u nečiji stan ili prostor i izvršiti pretres bez svedoka i naloga suda:

- Reč je o slučajevima kada je to neophodno zbog neposrednog lišavanja slobode ili otklanjanja neposredne opasnosti po ljude i imovinu. Znači, kada je u pitanju direktno hapšenje ili kada preti opasnost, recimo, od požara - kaže Milosavljević.

On smatra da je BIA mogla da izvrši tajni upad i pretres u stan za koji je imala dojavu da se Šarić tu eventualno krije, s obzirom na to da je za okrivljenim bila raspisana poternica. Posle obavljenog pretresa morali su da sastave zapisnik sa preciznim objašnjenjima zašto je preduzet tajni pretres.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Po zakonu

    27. mart 2014 | 08:12

    Svako treba da radi svoj posao profi jer je u pitanju velik i vazan predmet. A zakon mora da se primenjuje podjednako za sve.

  • urke

    27. mart 2014 | 07:34

    Zašto Janković nije pokrenuo postupak kada su zatvorili čoveka koji je izbo lopova u svom stanu?

  • djole

    26. mart 2014 | 23:51

    Pametnjakovic, kakvi građani se ovde štite?! A čime se sve šarić služio i koliko zakona je prekršio?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA