NAPRAVITE BIOSKOP: Koliko je platna, kabla i ostalog materijala potrebno za izgradnju?

Za izgradnju bioskopa potrebno je, između ostalog, više od 20 kilometara kabla, ali i ukupno 887 metara kvadratnih srebnog bioskopskog platna

  • 6

Znate li koliko je kabla potrebno za izgradnju bioskopa? Ili koliko vam je potrebno bioskopskog platna ili radnika koji će sve to sagraditi?

Kako bi se u jedan bioskop, kroz sve sale, sproveo zvuk, potrebno je više od 20 kilometara kabla, čime bismo mogli da pređemo put od Ruzveltove ulice do Jurija Gagarina na Novom Beogradu, i to dva puta.

Takođe, potrebno je i ukupno 887 metara kvadratnih srebnog bioskopskog platna, koje se postavlja na sferične ekrane, kako bi ekran mogao dobro da se vidi sa svih mesta u sali.

Radi postizanja savršene akustične atmosfere u dvorani, potrebno je obložiti sve zidove sa više od 8.000 metara specijalnog profila u obliku slova C, popunjenih vunom. Uz "210 surround" zvučnike i "70 Crown" pojačala, gledalac se u potpunosti unosi u radnju filma.

Ovako nešto uskoro ćete moći da posetite i u Srbiji. Dugo očekivano otvaranje najmodernijeg bioskopa u regionu, "Cineplexx", u Šoping centru "Ušće" zakazano je za sredu, 9. april.

Najnoviji bioskop imaće ukupno 11 digitalizovanih sala opremljenih vrhunskom, "RealD 3D" tehnologijom. Kako bi na vreme bio završen, više od 400 radnika provelo je ukupno 1.111 radnih sati na gradilištu. U šest bioskopskih dvorana projektori će prikazivati filmove u 4K rezoluciji.

Bioskop će u istom trenutku moći da ugosti ukupno 2.137 gostiju. Osim uobičajenih, crvenih bioskopskih sedišta, zaljubljeni parovi moći će da odaberu posebno dizajnirana ljubavna sedišta za dvoje.

U čast velikih filmskih naslova, koji su obeležili istoriju sedme umetnosti, u "Cineplexxu" će biti postavljene posebne slike sa kultnim filmskim likovima kao što su: Džejms Bond, Džejk i Najtiri iz Avatara, Džoker Hita Ledžera, čuveni Terminator, Dart Vejder i fenomenalni Malci iz filma "Grozan ja". Za potrebu izrade svih pet likova bilo je neophodno da se probuši više od 35 miliona mikro rupa kroz koje prolaze snopovi pink svetlosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DZEModAFRICKEsljive!

    27. mart 2014 | 18:04

    poceo da pravim

  • filmofil

    27. mart 2014 | 20:02

    Ja bas u zadnje vreme razmsljam o pravljenju pravog kucnog bioskopa posto mi se oslobodila jedna prostorija u kuci koja je idealno pozicionirana. Bas ove nedelje sam po prvi put ozbiljnije poceo da pravim plan i racunam koliki ce biti troskovi. Projekat je skup, ambiciozan, ali i izvodiv. Sracunao sam da ce mi na ozvucenje (surround kombinacija Sonos wifi zvucnika Playbar za front, Sub, i dva satelita za back + wifi bridge), projektor (3D 1080p Epson,Benq ili Optoma) i platno (3.5m sa 2.5m) otici oko 4000 € i jos jedno 1000 na uredjenje enterijera. Moracu jos dosta da razmislim. Investicija je ogromna i necu da bacam pare tek tako, a da prethodno ne budem siguran da ce to sve na kraju valjati.

  • Werp690

    27. mart 2014 | 17:48

    Ponovo radi bioskop!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA