SUDSKI PRESEDAN: Banka da plati jagodinskim privatnicima 74,5 miliona dinara!

Trojica Jagodinaca pobedili u sudskoj parnici u kojoj su tužili EFG Banku zbog blokade računa nijihove firme, zbog koje je postala nelikvidna i otišla u stečaj.

  • 12

Viši sud u Jagodini u parnici koju su vodili Slobodan Savić i Dragoslav Bogosavljević iz tog grada i Nebojša Milenković iz Despotovca protiv “Eurobank EFG” presudio je u njihovu korist, pa će tako ova banka Saviću i Milenkoviću morati da isplati ukupno 43,5 miliona dinara, a Bogosavljeviću 31 milion.

Savić i Milenković bili su osnivači ortačkog društva, firme “2M - ambalaža, Savić Slobodan i dr”, dok je treći, Dragoslav Bogosavljević, bio komercijalista kod njih.

Od “Eurobank EFG” firma je uzela nekoliko kredita koji su dve godine redovno otplaćivali. Kada su sa isplatom počeli da kasne, banka im je blokirala račun, pa su vlasnici sa bankom sklopili novi ugovor o refinansiranju. Bilo je to juna 2009. godine.

-I umesto da banka odblokira račun preduzeća da bi mogli da radimo kako je ugovorom o refinansiranju i bilo precizirano, stavili su nam blokadu na celokupni iznos kredita! Banka je pustila dve blanko menice koje smo dali kao sredstvo obezbeđenja, a meni su prodali kuću na koju sam stavio hipoteku - objašnjava Dragoslav, jedan od tužilaca, koji je ostao bez doma.

Zbog blokade računa firma nije mogla da radi i da ispunjava obaveze prema kupcima. Postala je nelikvidna i otišla u stečaj. Banka čak nije učestvovala u predstečajnom postupku iako je imala zalogu na mašine. Vlasnici uništene firme presavili su tabak i poveli parnicu protiv banke. Tvrdili su da im je banka neosnovano dve godine blokirala račun, što je i dovelo do stečaja, i tražili su naknadu materijalne štete.

Naknadu je tražio i Dragoslav Bogosavljević. Njemu je banka oduzela kuću za 160.000 evra, što je prema proceni veštaka znatno ispod njene vrednosti. Da su bili u pravu, potvrdio je Viši sud u Jagodini. Njihov tužbeni zahtev je usvojen jer je banka “zaboravila” na novi ugovor za refinansiranje kredita i započela je naplatu celokupnog duga, što nije smela.

Sud je procenio materijalnu štetu i naložio “Eurobank EFG” da osnivačima firme isplati ukupno 43,5 miliona dinara, a radniku koji je ostao bez kuće razliku u ceni od 31 milion.

Na ovu sudsku odluku banka ima pravo žalbe Apelacionom sudu. Punomoćnici tužilaca, advokati Dušan Gašić i Daliborka Marković, veruju da će presuda biti potvrđena jer se jednom mora stati na put samovolji i pljačkaškom ponašanju velikog broja banaka.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gepard

    28. mart 2014 | 11:23

    Banke su lopovi..

  • milan

    28. mart 2014 | 12:14

    Svaka čast Advokatima i pametnim privatnicima, da su pametni svi da se udruže i urade isto

  • Beki

    28. mart 2014 | 12:24

    A sta ja da radim sto sam imao slican problem sa istom ovom lopovskom bankom??? Svaka cast ovim ljudima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA