SRPSKO SELO, A NA NIČIJOJ ZEMLJI: Kako je jedna granica podelila ljude! (FOTO) (VIDEO)

Granični prelaz na sred ulice u Sremskoj Rači podelio je selo u Srbiji na dva dela, tako da je meštanima svakoga dana ugrožena sloboda kretanja, jer kada prelaze s jedne strane sela na drugu, moraju da prođu graničnu kontrolu

  • 12

Meštani jednog dela sela Sremska Rača, koje se nalazi na graničnom prelazu sa Bosnom i Hercegovinom - Republikom Srpskom, a pripada Republici Srbiji, da bi otišli u centar svog mesta, do prodavnice ili škole moraju non stop, što je paradoks, da budu legitimisani od strane srpske granične policije i da zvanično uđu u Srbiju iako već u njoj žive!

Zbog svih ovih neprijatnosti meštani Sremse Rače traže da im se obezbedi neometan pristup selu i da nadležni organi prestanu da ih legitimišu dok s jedne strane sela prelaze na drugu.

Naime, granični prelaz Sremska Rača izgrađen je na polovini ulice Bosutski put i time je podelio selo na dva dela. Meštani, nekoliko puta u toku dana, prelaze granični prelaz i svaki put su legitimisani od strane granične policije i carinika. Nije ni čudo što su stanovnici nezadovoljni i što zahtevaju da se poštuje njihova sloboda kretanja, kada nekoliko sati dnevno provedu čekajući da prođu graničnu kontrolu, pritom se krećući sve vreme na prostoru Republike Srbije.

Meštanin Sremske Rače, M. K. (50) kaže za Telegraf.rs da je apsurdno da "meštane legitimišu jer se nalaze s druge strane granice, u istom selu i istoj državi i uz to su državljani Srbije."

- Nekoliko puta u toku dana prelazim granični prelaz, što kolima, što pešice, i čekam u koloni da bi neko proverio moju ličnu kartu, saobraćajnu, a sve vreme sam u rođenoj zemlji Srbiji. Mi, meštani, gubimo sate čekajući, kasnimo na posao, a to vreme niko ne može da nam vrati - rekao je meštanin Sremske Rače.

Stanovnici ulice Bosutski put, pored ovog imaju problem i da uđu u vlastito dvorište, jer se kamioni zaustavljaju ispred njihovih kapija kako bi "sredili papirologiju" za prelaz preko graničnog prelaza.

Meštani za naš portal tvrde da vlasnici kamiona ostave svoja vozila i po celu noć ispred njihovih dvorišta. Problem vlasnika imanja, koji se nalaze pored graničnog prelaza je i taj, kako tvrde, što je veliki broj fasada i blokova kuća ispucalo zbog kretanja teretnih kamiona ulicom ispred njihove kuće.

Željko Kosanić, član saveta mesne zajednice, kaže za Telegraf da ovaj problem godinama muči meštane i da hitno treba da se pronađe neko rešenje.

- Nama je paktično uskraćena sloboda kretanja. Izračunao sam da sam za 24 godine potrošio više od 100 dana života čekajući na rampi. Nije u pitanju samo vreme, već i samopoštovanje. Ako moram da čekam na graničnom prelazu za Bosnu, ne moram, valjda, u svojoj zemlji. Naši protesti nemaju političku konotaciju, mi se borimo za naša prava - rekao je Kosanić.

Pre pet dana, tačnije 23. marta, meštani su organizovali protestni skup na graničnom prelazu zbog, kako i sami kažu, stalnog "zaustavljanja, legitimisanja i ograničenja slobode kretanja". Oni se nadaju da će nadležni organi trajno rešiti njihovu situaciju i da će im omogućiti da "se osećaju kao građani Srbije".

Kosanić je rekao, da ukoliko niko ne bude reagovao u skorije vreme, da će održati još jedan miran protest za mesec dana, u okviru kojeg će "automobilima biti i blokiran put od rampe do mosta u Bosni".

Meštani kažu da bi rešenje mogla da bude obilaznica, ili posebna traka za meštane, jer bi im to omogućilo da se ne osećaju kao "slepo crevo Srema", već kao građani zemlje kojoj plaćaju porez.

(M. Bojanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA