Rusija će biti isključena iz Saveta Evrope?

- Sve se može dogoditi. Teško je reći kako će se sadašnja kriza u odnosima Rusije i Evrope razvijati. Mi smo i 2008 izneli stav da su akcije Moskve neprihvatljive, kada su ruske trupe ušle u Gruziju, ali tada Rusija nije otišla predaleko - rekla je predsednica Parlamentarne skupštine An Braser

  • 13

Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) An Braser nije odbacila mogućnost da Rusija bude isključena iz članstva u Savetu Evrope zbog Ukrajine.

- Sve se može dogoditi. Teško je reći kako će se sadašnja kriza u odnosima Rusije i Evrope razvijati. Mi smo i 2008 izneli stav da su akcije Moskve neprihvatljive, kada su ruske trupe ušle u Gruziju, ali tada Rusija nije otišla predaleko - rekla je Braser, a prenela ukrajinska agencija Ukrinform.

Prema njenim rečima, sada je važno da obe strane nastave da razgovaraju a PS SE je pogodna struktura za dijalog.

Braser je ocenila da je pripajanje Krima Rusiji kršenje Ustava i međunarodnog prava, uključujući i sporazume iz Budimpešte koje je potpisala Rusija. Ona je podsetila da Venecijanska komisija ne priznaje legitimitet referenduma na Krimu.

- Parlamentarnoj skupštini SE predloženo je da Rusiju liši prava glasanja i ovlašćenja u Skupštini. Teško je reći koje će od tih sankcija biti odobrene - navela je Braser na pitanje šta Rusiju može očekivati na aprilskoj sednici PS SE.

Prema navodima Ukrinforma, PS SE će na tom zasedanju raspravljati o evropskim stavovima prema ruskoj aneksiji Krima.

Izvor lista "Komersant" u Kremlju rekao je nedavno da bi Rusija sama mogla da suspenduje svoje učešće u toj organizaciji ako PS SE odluči da stavi na glasanje uskraćivanje glasačkih ili drugih prava Rusiji.

Istovremeno, neimenovani ruski politički izvori napominju da se o takvom scenariju u Moskvi još nije razgovaralo jer se ne želi izgubiti pogodna platforma za dijalog s Evropom, prenosi ukrajinska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrač

    28. mart 2014 | 14:20

    Putin je vec evropu iskljucio iz saveta rusije!!

  • On

    28. mart 2014 | 14:23

    A zasto ameriku ne iskljuce, ona je haos napravila i pripojila sto je htjela. Najgore je kad neko cuti kao Rusi sad. Ovi sto kevcu nije strasno, al je strasnije kad velika sila cuti, trebali bi se ovi zabrinuti za to sto kevcu.

  • драган

    28. mart 2014 | 16:49

    САД и ЕУ су мање од 15процената светске популације .Путин би требао да успостави сарадњу са осталих 85 процената.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA