ERDOGAN PLANIRAO RAT? Zbog ovih snimaka je zabranjen Jutjub u Turskoj (FOTO) (VIDEO)

U javnost je dospeo audio snimak na kojem visoki zvaničnici Turske smišljaju taktiku koja bi im omogućila da uđu u Siriju, tako što bi raketirali sami sebe, osvoje deo teritorije i da za to da optuže Al Kaidu, sa kojom blisko sarađuju. Ovaj snimak je i povod što je Redžep Tajip Erdogan blokirao društvene mreže, par dana pre lokalnih izbora

  • 23

Turska je tokom jučerašnjeg dana blokirala Jutjub, nedelju dana nakon što je sudskom odlukom blokiran Tviter. Razlog zabrane društvenih mreža je audio snimak tajnih razgovora visokih zvaničnika, uključujući i turskog premijera Redžep Tajipa Erdogana, na kom se oni dogovaraju o vojnoj akciji u Siriji.

Erdogan je osudio je političke protivnike zbog toga što su na Jutjubu objavili snimak, najkontraverzniji do sad, koji je vezan Siriju.

- Reč je o sastanku posvećenom našoj nacionalnoj bezbednosti... zato je to kukavički i nemoralan akt - kazao je Erdogan na jednom predizbornom skupu.

Naime, na audio snimku zvaničnici se dogovaraju o vojnoj invaziji na Siriju koji bi stvorio "povod" da se napadne ta susedna država. Još uvek nema potvrde o autentičnosti snimka, mada sama zabrana Jutjuba i Tvitera govori dovoljno.

Visoki turski zvaničnici, uključujući šefa obaveštajnih službi i ministra spoljnih poslova, razgovaraju o potencijalnoj invaziji u Siriji.

- Operacija protiv Islamske države Irak i Levant ima međunarodni legitimitet. Reći ćemo da idemo protiv Al Kaide - poručuje glas za kojeg se veruje da je podsekretar ministra spoljnih poslova, Feridun Sinirlioglu.

Dalje u razgovoru šef obaveštajnih službi, Hakan Fidan, poručuje ministru spoljnih poslova, Ahmetu Davutogluu da se "povod može stvoriti, samo je potrebna volja".

Plan im je bio da pošalju svoje ljude na Sirijsku teritoriju, ispalili bi rakete na Tursku koje bi pale u pusto područje i to bi bio "povod" za napade na Siriju. Potom bi optužili Al Kaidu da je izvela napad, krenuli bi u "potragu" njihovih članova u Siriji koju bi zatim bombardovali.

Na audio snimku se raspravlja i o preuzimanju kontrole nad grobnicom Sulejmana Šaha, koja se inače nalazi na severu Sirije. Šah je bio deda Osmana I, utemeljivača Osmanskog Carstva, i ovo je samo deo taktike predizborne kampanje vladajuće stranke.

- Premijer je rekao da ovaj napad (na grobnicu Šaha) mora da se posmatra kao prilika za nas - rekao je na snimku Ahmet Davutoglu, ministar spoljnih poslova.

Pojedini izvori u Turskoj naveli su da bi moglo doći do deblokade Jutjuba, ukoliko se sporni snimak ukloni. On bi mogao da razotkrije pravu sliku trogodišnjeg rata u Siriji i prvo "stvaranje povoda" koji je ikada zabeleženo i predstavljeno javnosti.

- Poslaću 4 čoveka iz Sirije, ako je to ono što je potrebno. Izmisliću povod za rat i narediti raketni napad na Tursku - na snimku kaže Hakan Fidan, šef obaveštajne službe.

Oni bi zatim obavestili UN o napadu na njihovu teritoriju, što bi im dalo razlog da uđu na sirijsku. Na snimku se čuje da ako se odluče za vojnu operaciju, trebalo bi da se stvori šokantan efekat.

Od početka sukoba u Siriji, Turska je podržavala strane militante koji su ulazili na sirijski front. Oni su dobijali pomoć u vidu oružja, novca, logistici... Prema pojedinim medijskim izveštajima, čak i Al Kaida ima svoje kampove na prostoru turske teritorije. To sve dovodi u prvi plan licemerje kada turski zvaničnici na ovom snimku sugerišu da će ući u Siriju kako bi se "borili protiv Al Kaide", a u suštini imaju ovu terorističku organizaciju na svojoj teritoriji.

Ujedinjene nacije su pozvale Tursku da ukine blokadu društvene mreže Tviter, navodeći da zvanična Ankara time verovatno krši svoje međunarodne obaveze koje se tiču ljudskih prava.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, pod teretom višemesečnih uličnih protesta i optužbama za korupciju, suočiće se sa ključnim testom u nedelju, kada njegova stranka ukorenjena u islamu bude učestvovala na lokalnim izborima.

U Turskoj će se u nedelju održati prvi izbori, ovog puta lokalni, otkako se policija prošlog juna žestoko obračunala sa demonstrantima, pri čemu je ubijeno osmoro ljudi, a nakon čega su usledili meseci političkog haosa.

Iako Erdogan ne učestvuje lično na ovim izborima, a mnogi od 53 miliona građana s pravom glasa će odluku doneti na osnovu lokalnih pitanja, glasanje u nedelju je prvi test popularnosti najmoćnijeg premijera moderne Turske otkako je lane u junu u zemlji zavladao metež.

Posle više od 10 godina na vlasti, Erdogan, koga lojalni sledbenici zovu "Sultan", mnoge je otuđio svojim ratobornim odgovorom, etiketirajući svoje kritičare kao "teroriste", otpuštajući hiljade zaposlenih u policiji i sudstvu i zabranjujući Tviter prošle nedelje. Erdogan je obećao da će napustiti politiku ukoliko njegova partija ne izađe kao pobednik na lokalnim izborima u nedelju.

Analitičari ističu da, uprkos sve brojnijim kritikama upućenim Erdoganu kao autoritarnom vladaru, on i dalje uživa lojalnost miliona ljudi, kao i veliki novčani fond za predizbornu kampanju i značajan uticaj na većinu nacionalnih medija.

- Erdogan je i dalje izuzetno vešt političar...i ima ogromnu kontrolu nad turskim institucijama, što mu daje mogućnost da upravlja politikom - kaže Brent Sesli, ekspert za Bliski istok na Teksaškom univerzitetu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    28. mart 2014 | 14:41

    Nato bitange...

  • prolaznik

    28. mart 2014 | 15:30

    Ne nisu to bitange, to su crni andjeli milosrdja...., nista novo recept po kome prave budalu od pametnih ljudi i dostojanstvenih nacija !!!

  • Markojanko

    28. mart 2014 | 15:04

    vidili od ovih nasih turaka kako se to radi...napadni pa onda kukaj....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA