Kradljivac traktora uhapšen kao ratni zločinac

Hrvatska je krađu traktora prijavila Interpolu kao ratni zločin, samo zato što se odigrala početkom 90-ih, što izgleda da postaje navika ove države, pa se sad već sumnja na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske

  • 12

Dokumantaciono informativni centar Veritas saopštio je danas da je u Holandiji uhapšen Srbin Graić Milutin po međunarodnoj poternici Interpola u Zagrebu na zahtev hrvatskog pravosuđa, koje ga tereti da je ukrao traktor nekom Hrvatu u jednom benkovačkom selu početkom 90-ih i da je to delo kvalifikovano kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

U saopštenju Veritas napominje se da je informacija o hapšenju dobijena od porodice Graić koja živi u Rosendalu, u Holandiji, gde je Milutin i uhapšen, a koja im je prenela da je uhapšeni znao da se protiv njega vodi krivični postupak u Hrvatskoj, zbog čega je pre četiri godine i angažovao hrvatskog advokata kako bi saznao zbog čega ga terete.

Inače, Milutin je sa porodicom u hrvatskoj akciji "Oluja", u avgustu 1995. godine izbegao u Srbiju, odakle se 1997. godine sa porodicom iselio u Holandiju, dodaje Veritas.

Veritas takođe naglašava da se Milutinovo ime nalazilo na svim spiskovima procesuiranih lica za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, pa i na poslednjem spisku od 31. marta prošle godine, na kojem je bilo ukupno 1.577 lica.

- S obzirom na činjenični opis dela za koje se tereti Milutin Graić, njegova porodica se nada da će i u ovom slučaju holandski sud odbiti hrvatski zahtev za izručenje, pošto se po holandskom zakonu krađa pokretnih stvari ne može kvalifikovati kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom- piše u saopštnju Veritasa, koje je potpisao direktor Savo Štrbac.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Interpol u Zagrebu, širom sveta je do sada uhapšeno 127 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 37 izručeni Hrvatskoj.

Do sada je protiv njih 18 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

- Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske - zaključuje Štrbac.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prolaznik

    28. mart 2014 | 19:07

    To je cisti genocid nad хрватским тракторима, - izvinite na pisanju i cirilicom, no to je da bi razumeli oni iz onih mesta gde su dvojezicne table! Koji apsurd - a proterani Srbi ?

  • ALOOOOOOOOOOO

    28. mart 2014 | 17:01

    Graića se tereti, kako prenosi tisak, za deportaciju Hrvata, pljačkanje njihovih kuća, a pripadnici milicije se traže i za paljevinu te mučenje i loše postupanje prema Hrvatima. Vođu milicije Milana Martića je sud u Den Haagu (ICTY) osudio na 35 godina zatvora.

  • ranko

    29. mart 2014 | 13:03

    nista novo od hr.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA