Penzionisani vozač postao umetnik: Suvenirima čuva istoriju Pomoravlja (FOTO)

Tomislav Jovanović (62) izrađuje suvenire davnašnjih kućica moravskog i levačkog stila, smeštene u dvorištima i sa bunarima i ogradama od pruća. Pravi i male bunare, đermove, crkve i to sve od drveta

  • 7

Tomislav Jovanović zvani Mata (62) iz sela Glavinci kod Jagodine, možda je jedini čovek u Srbiji čiji televizor ima svoju kućicu! To je samo jedan od suvenira koji Mata pravi od drveta i po kojima je čuven u Pomoravlju, ali i u inostranstvu.

Mata izrađuje i davnašnje kućice moravskog i levačkog stila, smeštene u dvorištima i sa bunarima i ogradama od pruća. Pravi i male bunare, đermove, crkve, sve od drveta.

Ovaj čovek umetnik je postao 2006. godine, kada je prestao da bude vozač autobusa na međunarodnim linijama i otišao u penziju. Ubrzo je počeo da dobija nagrade za svoj rad i klijente iz čitavog sveta.

- Suvenirima koje pravim pokušavam da sačuvam istoriju Srbije, posebno moravskog kraja i oblasti oko Levča i Gruže. Tek kada vide moje suvenire mnogi saznaju kako su nekada izgledale kuće u ovom kraju, a kako plotovi- ograde od upletenog pruća, kako izgleda posuda u kojoj su naše bake sitnile so i tucale papriku, kako su izgledala zaprežna kola koja su vukle krave - objašnjava Mata.

Kućicu za televizor, jedan od neobičnijih suvenira Mata je ostavio sebi, ona je u njegovoj dnevnoj sobi. Kada je napravio, Mata je u nju smestio TV prijemnik, pa porodica, kaže on, još više uživa u TV programu.

Pomoravski umetnik ni sam ne zna koliko je suvenira napravio, ali zna da su oni, kupovani na poklon, stigli u Nemačku, Austriju, Ameriku, Australiju, Švajcarsku...

- Najdraže moje delo je jedna kućica koju sam kragujevačkom doktoru napravio na osnovu stare fotografije. Doktor je davno tu kuću srušio, pa se pokajao. Plakao je kada je video maketu koju sam mu napravio - kaže Mata.

On pravi i obramke (za nošenje tereta na ramenu), đeram, trlice (one su lomile konoplju od koje se posle tkala i šila odeća), moravski čamac, stupe za so (posuda u kojoj se sitni so), drvena zaprežna kola kakva su nekada vukle krave.

- Nema dobrog i lošeg drveta, samo dobrog i lošeg majstora - kaže Jovanović upitan od kog drveta pravi suvenire.

Umetnik je blagosloven, kako kaže, sa dva sina i četiri unučeta sa kojima živi u istom dvorišu. Ima suprugu Gordanu, koja je najveći kritičar njegovih dela.

Tomislav Jovanović najveći deo svog rada prodaje uz pomoć jagodinske turističke organizacije, a pomaže mu i tamošnja Narodna biblioteka koja promoviše umetnike iz svog kraja. Matini suveniri mogu se pazariti i u jagodinskom akva parku.

Na manifestaciji narodnog stvaralaštva na Oplencu 2010. godine Mata je nagrađen Prvom nagradom u kategoriji suvenira.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA