PUTIN OBAMI: Moramo zajedno smiriti situaciju u Ukrajini

- Ruski predsednik je predložio razmatranje koraka koje bi međunarodna zajednica mogla preduzeti u cilju stabilizacije situacije - naveo je Kremlj, ne objašnjavajući šta bi te mere podrazumevale

  • 19

Ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao je američkom predsedniku Baraku Obami u telefonskom razgovoru da bi međunarodna zajednica mogla razmotriti zajedničke mere koje bi imale za cilj da se smiri situacija u Ukrajini, saopštio je danas Kremlj.

Putin je sinoć u razgovoru izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, "stalnih ispada ekstremista" u Kijevu, kao i zbog situacije u moldavskom regionu Pridnjestrovlje gde pretežno žive Rusi.

Bela kuća je pre toga saopštila da je Putin zvao Obamu da bi razmotrili američki predlog za rešavanje krize u Ukrajini, nakon što je Rusija izvršila aneksiju ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim i poslala desetine hiljada vojnika na istočnu granicu Ukrajine.

- Ruski predsednik je predložio razmatranje koraka koje bi međunarodna zajednica mogla preduzeti u cilju stabilizacije situacije - naveo je Kremlj, ne objašnjavajući šta bi te mere podrazumevale.

- O konkretnim parametrima ovog zajedničkog posla - uskoro će razgovarati ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, dodaje se u saopštenju.

Putin je izrazio zabrinutost zbog situacije u Pridnjestrovlju, delu teritorije Moldavije na granici sa Ukrajinom koji se odvojio od moldavske vlade posle raspada Sovjetskog Saveza.

Putin je rekao da postoji "de facto" spoljašnja blokada Pridnjestrovlja koja remeti život stanovnika. Tu samoproglašenu malu državu ne priznaje nijedna zemlja na svetu.

Međutim, Putin je predložio da se pitanje Pridnjestrovlja ne rešava silom, već pregovorima između Moldavije, Pridnjestrovlja, OEBS, Rusije i Ukrajine, dok bi EU i SAD učestvovale kao posmatrači.

- Istaknuto je da se Rusija zalaže za fer i prihvatljivo rešavanje problema Pridnjestrovlja i za to da pregovarački format 5+2 zemlje radi efikasno - prenosi AFP.

Putin je Obami kazao da je Rusija i dalje zabrinuta zbog situacije u Ukrajini posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča.

- Nastavljaju se ispadi ekstremista, nekažnjeni akti zastrašivanja - rekao je Putin.

Bela kuća je pre toga objavila da je Obama sinoć u razgovoru pozvao Putina da povuče rusku vojsku sa granica sa Ukrajinom. Obama je pozvao Rusiju da ponudi pisani odgovor na diplomatsku rezoluciju o ukrajinskoj krizi koju je SAD podnela, javio je AP. Američki predsednik je izjavio da ukrajinska vlada želi deeskalaciju uprkos ruskom upadu na Krim, navodi AP.

Obama je pozvao Putina da podrži taj stav i prestane da gomila trupe na granici sa Ukrajinom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oaza

    29. mart 2014 | 12:27

    Rusija je to sila samo napred!!!

  • milan

    29. mart 2014 | 16:16

    ..ja ne mogu verovati da vi procitate i ne razumete..ko se prepao Putin..pa ne da nije Obam smeo da nikakvu vojnu akciju ni spomene nego cak ni sankcije nesmeju da uvedu....54 posto Nemaca nece sankije..u Ukrajini se samo 1.5 posto javilo na mobilizaciju..dali vi znate da je rusija duplo veca od svih SAD drzava zajedno..A U OVOM TEKSTU PUTIN TRAZI DA SE U UKRAJINI SMIRI SITUACIJA DA OBAMA SMIRI EVROPSKE SNAGE A KRIM JE UZEO KRAJ..NEGO JOS TRAZI DA SE U UKRAJINI SMIRI SITUACUJA I DA SE RAZGOVARA O DELU KOJI SE ODCAPIO OD MOLDAVIJE ..ZNACI NISTA NE POPUSTA I PODVIJA REP NEGO CAK OVO SAM UZEO SAD TRAZIM DA SE SMIRITA U ONOM DELU STO VAM JE OSTAO.a shvatite da ne moze niko da bije onoga ko ima toliko atomskih bombi koje da ispali napravio bi toiku katastrofu jer samo jedna je na desetine puta veca od one koja je ispaljena na hirosimu gde je u trenutku izginulo 75000 ljudi..tako da niko ne dira ni severnu koreju koj je picmuljak za Rusiju a kamoli Rusiju..jeste li ucili IZ Geografije koja je najveca zemlja na svetu..ako niste pogledajte na google ..pet puta veca od svih zemalja EU..tako da pst

  • Simela

    29. mart 2014 | 11:52

    Podeliće,istok istoku a zapad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA