19

Kako su živeli naši preci pre 1.500 godina i čemu mogu da nas nauče? (FOTO) (VIDEO)

Pozivamo vas da sa nama zavirite u zaboravljeno doba u kome smo slavili prirodu i živeli sa njom, u kome smo svi bili jednaki i vodili srećne, jednostavne živote

Zakletva omladine ispod slovenske lipe, slika Alfonsa Muhe
„Zakletva omladine ispod slovenske lipe“, slika Alfonsa Muhe. Foto: Wikipedia/Alfons Mucha

Kada se u našem narodu govori o povratku korenima obično se misli na period kada su Crkva i aristokratija igrali ključnu ulogu u društvu; nacionalna nostalgija rezervisana je za period pod Nemanjićima, kada smo imali svoje dragoceno carstvo, iako franačke karte iz devetog veka pokazuju da smo samo par vekova ranije imali mnogo veću državu, pod dinastijom Vlastimirovića, koji su danas mahom zaboravljeni (iako postoji mogućnost da su i sami Nemanjići tek mlađa grana te loze).

Redak je čovek koji nostalgično gleda na period naše istorije koji je postojao pre primanja hrišćanstva, i neposredno nakon, kada je verovanje u drevne bogove još uvek bilo živo i snažno. Zato, hajde zavirimo u to prastaro doba i da vidimo kako su naši preci živeli pre više od hiljadu i petsto godina.

Sloveni u svojoj prapostojbini, slika Alfonsa Muhe. Foto: Wikipedia/russianculture

Sloveni u svojoj prapostojbini, slika Alfonsa Muhe. Foto: Wikipedia/russianculture

Naše rano slovensko društvo je bilo egalitarno, bilo je zajednica jednakih ljudi i bazirano na porodičnim klanovima. Vladala je demokratija slovenskog tipa. Niko nije držao stalnu vlast, iako su se hrabri i odvažni poglavari uzdizali tokom vremena krize i konflikta. Oni su padali sa vlasti kada su se stvari vraćale u normalu.

Gradovi na istoku Evrope, poput Novgoroda, najbolje svedoče o tome. Narod je birao knezove, a ako ne bi mogao da se dogovori oko izbora ili oko drugog nečeg bitnog, onda su se stranke tukle pa ko pobedi donosi pobedu i stavu koji zastupa.

Sadko u podvodnom carstvu, od Ilje Repina. Foto: Wikipedia/Google Art Projekt

Sadko u podvodnom carstvu, od Ilje Repina. Foto: Wikipedia/Google Art Projekt

Naši su preci živeli u naseobinama veličine između pola hektara do najviše dva, i često su bile privremene, dok se zemljište ne bi istrošilo. Često su se nalazile na obalama reka. Kuće su mahom bile zemunice, do pola ukopane u zemlju. Imale su pravougaonu osnovu i od četiri do dvadeset metara kvadratnih poda, dovoljno za jednu porodicu, odnosno obitelj. U jednom uglu uvek je bilo ognjište, gde je gorela vatra predaka.

Jedno naselje je obično imalo od pedeset do sedamdeset žitelja, a imalo je sasvim posebnu strukturu, sa jednim centralnim trgom koji je služio kao komunalni prostor na kome su se vršile društvene aktivnosti, verski obredi i druge ceremonije. Naselja su takođe bila polarizovana, pa su ekonomske zone bile odvojene od stambenih. Dok su Zapadni Sloveni kasnije razvili oblike utvrđenja, mi nismo nikada i nastavili smo da živimo u otvorenim selima.

Drevni slovenski guslari. Foto: Wikipedia/Viktor M. Vasnetsov

Drevni slovenski guslari. Foto: Wikipedia/Viktor M. Vasnetsov

Mesta u kojima su živeli naši preci nisu bila uniformno distribuirana, već grupisana u blokove između kojih su bili prazni prostori. Blokovi su nastajali širenjem prvobitnih naseobina, i obično su imali porodične i klanovske veze; nekoliko naseobina činilo je jednu župu u kojoj je živelo bratstvo, a više župa formiralo je pleme.

Svaka župa imala je svog župana, koji je biran od strane slobodnih ljudi, a svako pleme izabranog kneza. Gotovo da smo živeli u jednom proto-anarhističkom društvenom uređenju, bez snažne centralne vlasti već sa mnoštvom manjih nezavisnih komuna. Kasnije je župan postala nasledna titula, a postojala je u Srba sve do kraja srednjeg veka.

Žablja carevićka, od Vasnecova. Foto: flickr/Viktor M. Vasnetsov

Žablja carevićka, od Vasnecova. Foto: flickr/Viktor M. Vasnetsov

Mnogo se polagalo na gostoprimljivost. Veliki neprijatelj paganskih Baltičkih Slovena, hrišćanski sveštenik Helmond, i u 12. veku piše: "„Naučio sam iz iskustva nešto što sam ranije bio čuo od drugih, a to je da nema naroda koji se više izdvaja u pogledu gostoljubivosti od Slovena. Da bi zabavili goste, oni su svi za to jednodušno strpljivi i orni, tako da uopšte nije potrebno da bilo ko zatraži gostoprimstvo. Do čega god da dođu uzgojem stoke, ribolovom ili lovom, oni to sa najiskrenijom velikodušnošću daju smatrajući najizadašnijeg čoveka najmuževnijim.

Želja za ovim pokazivanjem podstiče mnoge od njih na pljačku i krađu. U svakom slučaju, ovi poroci su ono što može da im se oprosti jer su prekriveni ogrtačem gostoljubivosti. Prema slovenskom zakonu, ono što ukradeš noću, moraćeš sutra da podeliš sa svojim gostima. Ali ukoliko je iko - a to je vrlo retko - uhvaćen kako uskraćuje gostoprimstvo, njemu se, po zakonu, može spaliti kuća i vlasništvo. Oni se svi, isto tako, kunu i izjavljuju da je onaj koji se plaši da da strancu hleba dostojan sramote, grešan i zaslužuje da ga se svi gade".

Slovenski žreci vrše obred svojim bogovima. Foto: Wikipedia/public domain

Slovenski žreci vrše obred svojim bogovima. Foto: Wikipedia/public domain

On takođe još piše: "„Iako mržnja prema hrišćanskom imenu i ognjilo sujeverja prebiva sa više žestine među Ranima nego među ostalim Slovenima, oni se odlikuju mnogim prirodnim darovima. Kod njih vlada gostoprimstvo u izobilju i oni pokazuju dužno poštovanje prema svojim roditeljima. Kod njih se ne može naći osoba kojoj bilo šta treba ili prosjak u bilo koje vreme.

Čim nemoć ili godine učine bilo koga od njih slabim ili oronulim, njega uzima njegov naslednik i brine o njemu sa krajnjom nežnošću. Obzir prema gostoprimstvu i poštovanje prema roditeljima stoje kao vrhovne vrline među Slovenima".

Bitka Slovena i Skita. Foto: Wikipedia/art.1september.ru

Bitka Slovena i Skita. Foto: Wikipedia/art.1september.ru

U vremenu u kome pričamo ratoborni su se Sloveni organizovali u vojničke družine od oko 200 ratnika. One su brze upadale u neprijateljska područja, i nakon obavljenog posla se brzo i povlačila. Sloveni su takođe bili ljubitelji gerilske taktike i zaseda, i često su napadali s boka. Nosili su kratka koplja i male štitove, ali ne i oklop. Bili su čuveni konjanici.

Naši su preci mahom spaljivali mrtve, a lomača se videla kao način da se duša oslobodi iz tela brzim, vidljivim i javnim putem. Legendarni arapski pisac Al-Masudi, koji je proputovao ceo svet u 10. veku, o Srbima kaže: "Pleme koje spomenusmo pod imenom Sarbin, spaljuje se na ognju; kada im umre knez ili župan, oni spaljuju i njegovog jahaćeg konja. Oni imaju običaj sličan običajima Indusa..."

Stari Rusi na Dnjepru. Foto: Wikipedia/Stari Rusi na Dnjepru

Stari Rusi na Dnjepru. Foto: Wikipedia/Stari Rusi na Dnjepru

Verovali smo u mnogo bogova, koji su zračili svojom toplotom i prirodnošću, baš kao i život koji smo tada vodili. Hrastovi su nam bili hramovi, gajevi i lugovi svetilišta u kojima smo vršili obrede, poštovali smo život u svim bićima, osećali smo i poštovali prirodu na način koji je danas nezamisliv. Disali smo vazduh na Zemlji punim plućima, i voleli smo Zemlju koja nam je davala sve što se poželeti može: ona je bila naša Mati Zemlja, boginja nad boginjama.

Slovenski novopagani postoje i u Srbiji. Foto: Wikipedia/Llir

Slovenski novopagani postoje i u Srbiji. Foto: Wikipedia/Llir

Naša religija o kojoj je Desanka Maksimović i pesme pisala, bila je animistička, antropomorfna i inspirisana životnom silom prirode koja je svuda oko nas. Stvarali smo kultove rečnih izvora, drveća i stena, poštujući bogove i duhove koji su obitavali u njima.

Verovali smo i u demone, odnosno zloduhe, divove. Sva ova bića mogla su biti ili samostalna ili duhovi mrtvih, zaštitnici naših domova, pragova, ognjišta i prirode. Šumski duhovi su bili izuzetno poštovani, a svima smo prinosili darove i žrtve. Pomenimo Baba Rogu, Baba Jagu, Vodana i njima slična stvorenja.

Baba Jaga. Foto: Wikipedia/Ivan Yakovlevich Bilibin

Baba Jaga. Foto: Wikipedia/Ivan Yakovlevich Bilibin

Naša stara vera je zbog toga bila dualistička, odnosno, poznavala je koncept dobra i zla. Iako smo verovali u život posle smrti, nismo verovali u pakao, već samo u raj.

Naš vrhovni bog je bio davalac bogatstva (Bog; od vedskog: Baga) a ne gromovnik kao kod drugih Indoevropljana. Po ovome smo identični Starim Irancima. Sarmati i Skiti, koji su vladali slovenskom masom, i od kojih verovatno potiču i sami Srbi i Hrvati, doneli su sa sobom mnogo štošta.

Biskup Absalon uništava hram boga Svetovida u Arkoni, na ostrvu Rujnu, na Vidovdan 1168. godine. Foto: Wikipedia/hopegallery

Biskup Absalon uništava hram boga Svetovida u Arkoni, na ostrvu Rujnu, na Vidovdan 1168. godine. Foto: Wikipedia/hopegallery

U velikim centrima imali smo i hramove, a svuda smo imali statue bogova i sveštenstvo koje smo zvali žrecima; imali smo i puno čarobnjaka, a neki smatraju da smo imali čak i pismo. Nažalost, sve tragove te naše kulture uništili su hrišćanski prosvetitelji.

Za kraj, pomenućemo neke od naših drevnih bogova, jer je ovo pitanje oko kojih postoji najviše sporenja. Ili Rod ili Svarog su bili vrhovni; ovaj prvi je verovatno bio bog otac svega, tvorac života, onaj koji je sve rodio, po konceptu sličan hindu Brahmanu; ovaj potonji je bio nebesko božanstvo, bog vatre i kovača, te otac Dajboga, boga sunca. Svarožić je ili još neki sin Svarogov ili on sam, u deminutivu.

Slavljenje Svetovida na ostrvu Rujnu, slika Alfonsa Muhe. Foto: Wikipedia/russianculture.wordpress.com

Slavljenje Svetovida na ostrvu Rujnu, slika Alfonsa Muhe. Foto: Wikipedia/russianculture.wordpress.com

Perun je bio gromovnik koji je tutnjao nebom iznad naših glava, bacao munje i gromove, i donosio oluju; njegovi simboli su bili vatra, hrast, orao, sekira, perunika.

U Perunovom hramu u Kijevu pisalo je: "Ako ustreliš orla, ustrelio si sebe". Srpski krst sa četiri ocila je njegov simbol (simbol koji je preživeo kulturni genocid pokršavanja gotovo je identičan simbolu gromovnika koji možemo da vidimo na Zevsovim odorama u antičkoj Grčkoj; taj Zevsov simbol je identičan srpskom krstu), kao i dvoglavi orao koji možda ima veze i sa drugim indo-evropskim božanstvima.

Žar-ptica. Foto: Wikipedia/public domain

Žar-ptica. Foto: Wikipedia/public domain

Veles je bio bog podzemnog sveta, jeseni, voda, zemlje, pašnjaka, pastira, stočara, zmija, vukova, medicine i magije; od njega dolazi pojam Vlah. Svetovid je bio bog rata, plodnosti i obilja, a Triglav trojno božanstvo u kome su stopljeni Svarog, Perun i Dajbog.

Jarilo je bio bog vegetacije i proleća, a njegova sestra i žena Morana boginja zime i smrti. Vesna je takođe bila prolećno božanstvo. Zorica i Danica su isto bili poštovani, prva kao jutarnje božanstvo i sunčeva sestra, druga kao Venera.

Apoteoza slovenske istorije, slika Alfonsa Muhe   Foto: Wikipedia/Alfons Mucha

Apoteoza slovenske istorije, slika Alfonsa Muhe Foto: Wikipedia/Alfons Mucha

Pored ovih bogova imali smo i čitav niz drugih, što globalnih što lokalnih, što duhova, što divova, koje smo slavili, koje smo poštovali i kojima smo se molili. Slično kao što sada imamo hrišćanskog boga, njegovog sina, Svetog Duha, Bogorodicu, i čitav niz svetaca.

Pogledajte spot za pesmu "Goi, Rode, Goi" ruskog pagan metal benda Arkona:

(V. V.)

Tagovi: Bog, Istorija, Kultura, Prošlost, Religija, Sloveni, Stari Sloveni

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (19)
Poređaj komentare:
 • S
  Srpsko Vojvodstvo

  Postojali su Srbi na Balkanu i pre toga. U Prvom Veku pre Hrista su Srbi postojali na Balkanu. U 1. Veku Pre Hrista, Srbi su kao Slovenski Narod postojali na Balkanu. U 1. Veku Pre Hrista, Srbija je kao Slovenska Drzava postojala na Balkanu. U Prvom Veku Pre Hrista, Srbija je kao Slovenska Drzava postojala na Balkanu. U Prvom Veku pre Hrista, Srbi su kao Slovenski Narod postojali na Balkanu. U 1. Veku pre Hrista, su Srbi i Srbija postojali na Balkanu. O tome su pisali i strani istoricari onog vremena.

 • р
  русија

  Једино важно једино потребно је од Доласка Христа Спаса !!!! Све остало је неважно. " јер су богови незнабожаца демони...."

 • Б
  Борис

  Одличан чланак! Слава Роду - Помен Прецима!

Deka Mića ima 92 godine, do pijace dolazi biciklom, pa prodaje povrće iz svoje bašte: Kad ne bih jeo masno, umro bih za dva dana (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 22. februar 2019. godine

Zbog pogrešnog potpisa Milošević je kažnjen umesto svog prijatelja: Godinu dana pokušavaju da dokažu da su ih pomešali (FOTO)

Pijani putnik pretukao hrvatskog vozača u Novom Sadu: Tražio je da izađe van stajališta, a pošto šofer nije hteo da stane, prebio ga je do krvi

Nakon snimka delirijuma na sahrani u Somboru oglasila se porodica preminule: Jedna osoba pored kovčega se nije veselila (FOTO) (VIDEO)

Pola sata porodične svađe u jutarnjem programu: Prodao je burmu da bi kupio pištolj da me ubije. Ona je bolesnica, hteo sam da registrujem auto (VIDEO)

Ova dva grada u januaru su bila najzagađenija u Srbiji: Najveći zagađivač se nalazi u našim kućama

Labris osudio govor mržnje na društvenim mrežama i ismevanje rođenja sina partnerke Ane Brnabić: Takvim ponašanjem krše se prava i roditelja i dece

Ovo je najkraći put do Beča: Tek što je otvoren, na granici nema gužve, a ušteda vremena je neprocenjiva

Snimak sa sahrane u Somboru izazvao haos: Lumperaj uz trubače i vence, a vrhunac je kada su se one popele na kovčeg i zaigrale (VIDEO)

Seksi poljoprivrednica Milesa pozvala ljude na besplatno putovanje u Pariz, a oni su krenuli da je napadaju da je iskompleksirana i jadna!

Tanja s temperaturom išla na posao da joj ne bi smanjili platu, pa umrla od gripa: Potresna ispovest njenih prijatelja

Otkrivamo kako gej parovi u Srbiji mogu da imaju bebu i s kojim se problemima susreću

Prva žrtva gripa u Gornjem Milanovcu: Ženi se stanje naglo pogoršalo, posle dve nedelje je preminula od smrtonosnog virusa

Tata mi je vođa, ovaj, navijač Partizana. Dao mi je ime po Draganu ManceTu, a bratu po južnoj tribini: Neverovatna priča o jednoj porodici usred kviza

Loše vesti za studente ovih 5 fakulteta u Beogradu: Ako ne upadnete na budžet, školarina još paprenija

Nađa je htela bezbedno da se reši starog živinog toplomera, ali je shvatila da je to Sizifov posao: Kucala je na milion vrata i vratila se na početak

Lepe vesti u Kragujevcu: Devojčica teška 3 kilograma prva je beba začeta vantelesnom oplodnjom u ovom gradu

Najlepša vest ovog jutra: Mala Teodora, za koju je Marko Nikolić istrčao 1.000 kilometara do Atine, uspešno je operisana

Još jedan sunčan dan u Srbiji: Iskoristite ga jer nam sledi ledeni vikend

Tijana (29) iz Užica umrla od gripa u osmom mesecu trudnoće: Prvo je preminula beba u stomaku, a onda i nesrećna devojka

Najodvratniji tvit koji smo skoro pročitali: "Kad je devojka loša u krevetu, za kaznu isprskam u nju, dam joj dva soma za tableticu, pa se ugoji"

Marko je preživeo udes autobusa smrti i voza u Nišu, a nakon 2 meseca on će čudom ponovo stati na noge. Na jesen planira da trči i maraton (FOTO)

Kosići su izgubili majku, a potom i dom: Kuća u kojoj danas žive nema nameštaj, struju ni vodu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 21. februar 2019. godine

Aleksandra ima 18 godina, sprema se za fakultet i kreće u pohod na Stari kontinent: Ova lepotica predstavlja Srbiju na takmičenju za Miss Evrope (FOTO)

Seoska tuča na slavi Svetog Trifuna: Kolačar tvrdi da ga je prebio glavni čovek u selu jer ga nije hvalio pred kamerama?! (FOTO) (VIDEO)

Od povratka smrdibuba jedino je jezivije ovo saznanje: Dok smo spavali, i one su sa nama, ove godine su počele da izlaze ranije

Ja nemam ruke, imam krila: Kako je Dejana Bačko uprkos sumnjama svih oko nje postala "zlatna devojka" (VIDEO) (FOTO)

Zima nam sprema kontraudar: Rano je za proleće, spremite odeću za "jovanjski" mraz

Žena (61) i muškarac (42) u Pančevu preminuli od gripa: Kritično u još jednom gradu, u ostalima virus na izmaku

Od ove opake bolesti za koju nema leka umiru svinje u regionu, ali šta ako se afrička kuga pojavi i u Srbiji?

Napali su ga zbog murala koji je posvetio Šauliću: "Dobar marketinški trik, reklamira se na Šabanovoj smrti" (FOTO) (VIDEO)

Herojski čin direktora Gerontološkog centra iz Jagodine: Uskočio u ledenu Moravu kako bi spasao starca koji je pao sa motocikla

Direktor Kliničkog centra Vojvodine podneo ostavku nekoliko meseci pre penzije: Smenjena i direktorka Dečje bolnice

Zoran je otišao na selo pre 19 godina i sada mladima pomaže - besplatno: Daje im zemlju i nudi da ih nauči kako da proizvode hranu (FOTO)

Za samo sat vremena sudski izvršitelji u Srbiji zarade prosečnu srpsku platu

Dva načina kako će škole da nadoknade propuštene časove nakon produženog raspusta zbog gripa

Lekari su predlagali da se oko male Iskre odstrani zbog teške bolesti: Nakon 3 godine borbe, njen pogled se ne zaboravlja (VIDEO)

Porodilje su razbesnele naknade od 1.000 dinara, a sada će nepravda biti ispravljena za ove tri kategorije žena

Srbi prevarili Ruse: Uz lažne papire preprodavali grčko voće kao srpsko, privedeno 59 osoba

Požar u Smederevu: Gorela kineska robna kuća, vatrogasci 12 sati na terenu (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima