DŽABA NAM REKE: Nautički turizam šansa koju Srbija ne koristi!

Dunav, Sava i Tisa imaju međunarodni režim plovidbe, a delimično su plovne još dve reke - Velika Morava i Tamiš. Plovidba je moguća i na pojedinim jezerima

  • 2

Sa 2.000 kilometara plovnih puteva, od kojih su tri reke u međunarodnom režimu plovidbe, Srbija ima velike neiskorišćene mogućnosti za razvoj nautičkog turizma, zaključeno je na okruglom stolu, održanom u okviru Sajma nautike, koji se danas završava na Beogradskom sajmu.

Istaknuto je da Dunav, Sava i Tisa imaju međunarodni režim plovidbe, delimično su plovne još dve reke - Velika Morava i Tamiš, a plovidba je moguća i na pojedinim jezerima. Pored kružnih putovanja brodom, moguća je individualna plovidba vlasnika brodova na rekama i jezerima, kao i iznajmljivanje brodova i jedrilica.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Zoran Radmilović naveo je da za Srbiju predstavlja problem nedostatak finansijskih sredstava, ali da je ipak loša organizacija u upravljanju najveća prepreka u oživljavanju i održavanju plovnih puteva.

Neophodna je edukacija stanovništva u priobalju i podizanje ekološke svesti, kazao je on, pohvalivši pokušaj oživljavanja Tamiša.

On je dodao da se mora shvatiti da je korišćenje voda višenamenska oblast, koja nije vezana samo za nautiku i turizam, već i za poljoprivredu, transport i industriju.

Predsednik Udruženja nautičara "Dunavski propeler" Krsta Pašković predočio je da mora da postoji bolja i direktnija veza lokalnih samouprava sa nadležnim institucijama i ministarstvima, kako bi se programi lakše realizovali.

Predstavnik Grupacije za nautiku i turizam Privredne komore Srbije Ðorđe Radovanović je istakao da ne postoji podrška nadležnih insitutucija, već samo spoticanja na svakom koraku i borba sa sporednim stvarima.

On je naveo da ni sami nautičari nisu dovoljno informisani o situaciji na rekama dalje od svoje obale i istakao neophodnost promocije svega što može da se vidi i doživi na rekama. Ljudi koji odlučuju za nautički turizam nisu dovoljno edukovani i već 20 godina traje borba bez rezultata.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bakisa

    31. mart 2014 | 10:03

    valjda ce se nesto promeniti u drzavi i smanjiti ne pravedne registracije i porezi..

  • JR

    31. mart 2014 | 09:16

    Ovu pricu pricate vec godinama, i uglavno se zaboralja jos veca plovna mrezau Vojvodini. Cijom upotrebom bi se smanjila duzina plovidne na Dunavu. Drugu stvar koju zaboravljate je nebezbednost koriscenja plovnig puta, nema PILICIJE nama kontrole LUCKIH KAPETANIJA nema jasnih ZNAKOVA ZA PLOVIDBU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA