SRBIN - INDIJANSKI POGLAVICA! Prijatelj Obame, "tukao" se sa Švarcenegerom (VIDEO)

Najugledniji indijanski poglavica, kralj kasina i jedan od najbogatijih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama je Srbin Ričard Milanović, sin indijanske princeze Lavren Migel iz čuvenog plemena Šošoni

  • 30

Da li ste znali da je najugledniji indijanski poglavica u Kaliforniji, koji je zastupao pleme Kahuila u rezervatu Agva Kalijente koji vode poreklo od čuvenog plemena Šošoni bio Srbin Ričard Milanović!

Ovaj indijanski poglavica preminuo je u 69 godini od raka marta 2012. godine, a potomak je Stevana Milanovića, Srbina iz Zagreba, koji je u Americi upoznao indijansku princezu Lavern Migel. Venčali su se 1929. i 1943. dobili sina Ričarda.

Ovaj egzotični par se razveo po završetku Drugog svetskog rata i Milanović je detinjstvo proveo odrastajući u siromaštvu, na teritoriji rezervata Agva Kalijente. Pohađao je jeftine škole, a studije biznisa je prekinuo 1960. godine, kada se priključio američkoj vojsci, u čijoj je službi proveo tri godine. Ipak, njegov san o visokom obrazovanju ostvario se 1996. godine, kada je diplomirao biznis i menadžment na Univerzitetu Redlends. Njegov dugi radni staž u borbi za prava indijanskog plemena Kahuila započet je 1978. godine, članstvom u Plemenskom savetu.

Ricard Milanovic

Prva funkcija Milanovića u plemenskoj hijerarhiji bila je mesto sekretara, da bi 1984. postao poglavica, tačnije predsednik Plemenskog saveta. Pobedu na indijanskim izborima doneo mu je plan o agrarnoj reformi na teritoriji indijanskih rezervata. Pod njegovim vođstvom, Kahuila Indijanci su povratili veliki deo zemlje koji im je pripadao i na svojoj teritoriji su počeli otvaranje hotela i kockarnica koje su počele da donose ogroman novac, i to najviše zbog činjenice da su indijanski rezervati bili izuzeti od plaćanja poreza, čime se sva kockarska industrija i "Blekdžek" mašinerija locirala u kalifornijskom rezervatu i počela da donosi astronomske prihode plemenu, kao i samom Milanoviću.

Ričard je došao u sukob sa kalifornijskim guvernerom Arnoldom Švarcenegerom, koji ga je svojevremeno etiketirao kao poglavicu koji manipuliše suverenitetom indijanske zajednice i sprovodi monopol unutar plemenskih rezervata.

Ipak, ovaj čuveni "Terminator" je ubrzo povukao svoje optužbe i nazvao Milanovića vizionarom koji brine o interesima svog naroda.

Ricard Milanovic02

Ričard Milanović je ugledni član brojnih indijanskih organizacija, a u američkom Senatu je zvanični zastupnik starosedelaca, koji ga smatraju najvećim herojem i poglavicom koji je uknjižio najveću pobedu u istoriji plemena Kahuila.

On je i jedini Srbin u SAD koji se družo skoro svakodnevno sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom, a on je pored toga što je bio poglavica indijanskog plemena poznat po tome što je bio vlasnik banke, dva hotela, dva kasina i na hiljada hektara zemlje u indijanskim rezervatima, kao i član Republikanske partije, a sve to mu je donosilo zaradu i do osam milijarde dolara godišnje.

Ovaj indijanski poglavica bio je visoko pozicioniran u Republikanskoj stranci, a uvek je bio viđen na predizbornim konvencijama i bivšeg predsednika Džordža Buša.

- Bio sam sa Obamom na jednoj konferenciji. A u Palm Spring mi je dolazio i guverner Arnold Švarceneger. Obojici sam dao dobre novčane priloge kao podrušku njihovoj politici – rekao je svojevremeno Ričard Milanović o svojim poznanstvima.

Američki magazin “Biznis” je ovog 67-godišnjeg biznismena proglasio najuspešnijim poslovnim čovekom u nacionalnoj kockarskoj industriji. Zbog toga su ga nazvali “kralj kasina”.

Na pitanje odkud mu energija da se istovremeno bavi i biznisom i politikom, Milanović je uvek odgovarao:

- U meni teku snažna indijanska i snažna srpska krv. Od oca sam naučio da radim, a od majke Lavern Migel iz plemena Agva Kalijente da se borim. Veoma sam ponosan na svoje šestoro dece, koji pohađaju univerzitete u Kaliforniji i svetu. Moj sin Šon radi sa mnom i verujem da će me naslediti!

I Ričard i njegov sin su se interesovali za srpski jezik, tako da su vrlo brzo načili naše reči otac, majka, sin i Srbija.

- Voleli bismo da dođemo u Srbiju i da dobijemo srpski pasoš. Verujem da kada ova ekonomska kriza prođe, da možemo i da investiramo u Srbiji. Ja odlazim u srpsku crkvu u Los Anđelos, posećujem i katoličke hramove, ali znate, imam svoju indijansku veru i njoj sam najbliži – iskreno nam je rekao Ričard Milanović.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ArhMih

    31. mart 2014 | 20:57

    Koji je on mix :) Najbolji!

  • slobodan

    31. mart 2014 | 21:43

    RICARD,normalno,pa nece valjda u Aamerici da se zove : TIOSAV ili MILOSAV ili MILOJKO.....ali je ipak POGLAVICA Indijanaca.....

  • Ej

    31. mart 2014 | 19:27

    Indijanci prvi otkrili Ameriku kad su iz Šumadije otišli tamo prvi u istoriji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA