Haški sud zabranio Japanu lov na kitove

Ekološka organizacija Si Šeperd saopštila je prošle nedelje da je spasila 750 kitova od japanskih kitolovaca tokom svoje godišnje kampanje protiv lova na kitove

  • 7

Međunarodni sud pravde naredio je Japanu da obustavi lov na kitove na Antarktiku, ocenjujući da je to komercijalna aktivnost, a ne naučno istraživanje kao što to tvrdi Tokio.

- Japan mora da povuče sve dozvole izdate u okviru istraživačkog programa Džarpa i da više ne izdaje dozvole u ime tog programa - izjavio je sudija Peter Tomka i ocenio da te dozvole nisu izdate u naučne svrhe.

Japanske vlasti su saopštile da će poštovati odluku suda. Premda tvrdi da je lov na kitove u naučne svrhe, Japan ne krije da mnogi kitovi na kraju završe u restoranima.

Ekološka organizacija Si Šeperd saopštila je prošle nedelje da je spasila 750 kitova od japanskih kitolovaca tokom svoje godišnje kampanje protiv lova na kitove.

Ova ekološka organizacija godinama šalje svoje aktiviste da spreče lov na kitove, a tokom akcija česti su incidenti.

Međunarodna komisija za lov na kitove (IWC) zabranila je komercijalni lov, ali zemlje poput Japana, Norveške i Islanda love kitove pod raznim izgovorima, koristeći rupe u propisima.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA