Srbi plaćaju više od 1.200 taksi

- Za utvrđivanje veterinarsko-sanitarnih uslova preduzetnici plaćaju čak pet taksi. Prvo moraju da uplate tri republičke administrativne takse, jednu sudsku za overu i još jednu za troškove postupka - kaže Jelena Bojović iz NALED-a

  • 0

Uprkos pričama da su mnoge takse u srpskoj privredi ukinute, nihov broj se ipak ne smanjuje, čini se privrednicima čije tvrdnje potkrepljuju i istraživanja Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Istraživanja su identifikovala više od 1.200 taksi i naknada, od čega je više od 850 republičkih administrativnih taksa, 24 su pokrajinske i još 384 parafiskalne, za koje država ne daje povratnu uslugu.

Nakon ukidanja 138 taksa i naknada u 2012., malia i srednja preduzeća ističu da plaćaju isti ili viši iznos za parafiskalne namete, pa je za velike kompanije najproblematičnija je firmarina, a za preduzetnike i male firme taksa za registraciju vozila i naknade u oblasti ekologije, pišu Večernje Novosti.

Predsednik Upravnog odbora Privredne komore malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Milan Knežević ističe kao najapsurdniji namet, uredbu o računanju ekološke takse prilikom uvoza robe.

- Zaračunava se ekološka taksa na bruto težinu mašine bez obzira na to što ona nikad neće završiti kao zagađivač prirode. Na primer, na peglu od 35 evra, obračunava se ekološka taksa od 400 dinara, što je oko 10 odsto njene vrednosti. Time se i nabavna vrednost uvećava, a za mnoge proizvode je taksa veća od eventualnog profita privrednik - smatra Knežević.

Direktor Tima za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović, kaže da privrednicima najviše smeta što se za jednu uslugu naplaćuje po nekoliko taksa ili naknada, a često i ne znaju šta tačno plaćaju.

- Za utvrđivanje veterinarsko-sanitarnih uslova preduzetnici plaćaju čak pet taksa. Prvo moraju da uplate tri republičke administrativne takse, jednu sudsku za overu i još jednu za troškove postupka - navodi Bojovićeva.

Ona dodaje da je Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu za izradu nacrta Zakona o naknadama, koji bi trebalo konačno da reguliše ovu oblast i će sprečiti uvođenje novih nameta različitim sektorskim zakonima. Obezbediće se i predvidljivost visine naknada, s obzirom na to da će se i osnovice i stope urediti ovim zakonom, a ne, kako je to dosada bio slučaj, podzakonskim aktima, smatra Bojovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA