ZEMLJOTRES I CUNAMI U ČILEU: Talasi visine dva metra, najmanje šest žrtava! (VIDEO)

Posle zemljotresa jačine 8,2 stepena Rihterove skale pokrenuti su talasi cunamija koji su udarili priobalne oblasti

  • 0

Vlada Čilea je saopštila da je u snažnom zemljotresu jačine 8,2 stepena Rihterove skale, koji je noćas pogodio severnu obalu zemlje, poginulo najmanje šestoro ljudi, a da su tri osobe teže povređene.

Posle zemljotresa pokrenuti su talasi cunamija, nešto viši od dva metra, koji su udarili priobalne oblasti.

Kako je prenela agencija AFP, posle prvog potresa, usledili su naknadni jačine 6,2 i 5,5 stepeni Rihterove skale.

- Zatražili smo od građana da evakuišu celokupnu obalu, nije naneta veća šteta kućama - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Mehmud Aleuj, prenela je agencija Rojters.

Čileanska kancelarija za vanredne situacije navodi da je zemljotres pokrenuo klizišta koja su delimično blokirala pojedine puteve i autoputeve.

Američki Pacifički centar za upozoravanje je saopštio da bi cunami "mogao da bude razoran za prioblaske oblasti koje su u blizini epicentra, kao i pretnja za udaljenije obale".

U opasnosti od cunamija su i obale Perua, Ekvadora, Kolumbije, Paname, Kostarike i Nikaragve, navela je agencija AFP.

Zemljotres je registrovan u vodama Pacifika, u blizini severne čileanske obale, tačnije na dubini od 10 kilometara, na 83 kilometra od primorskog grada Ikike, kod granice sa Peruom, saopštio je američki geološki institut.

Čile se nalazi na jednom od najtrusnijih područja u svetu. Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale i nakon toga cunami, pogodili su tu zemlju u februaru 2010. godine i tada je poginulo više od 500 ljudi, uništeno 220.000 kuća i pričinjena i druga šteta u priobalju.

Najjači zemljotres registrovan u Čileu, od 9,5 stepeni Rihtera, dogodio se 1960. godine i tada je poginulo više od 5.000 ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA