Slika iz Kozarske Dubice je ipak Pikasova!

Jedina poznata Pikasova slika koja se čuva u Bosni i Hercegovini je grafika "Čovek s bradom" koju je slavni španski slikar uručio članu jugoslovenske delegacije Bošku Šiljegoviću tokom Kongresa Komunističke partije Francuske održanog u Parizu od 14. do 17. maja 1964. godine

  • 7

Delo Pabla Pikasa "Čovek s bradom" koje se čuva u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici je autentično, potvrdila je istoričarka umetnosti Danka Damjanović, koja je na zahtev muzeja uradila ekspertizu.

Reč je o grafici koju je slavni španski slikar uručio članu jugoslovenske delegacije Bošku Šiljegoviću tokom Kongresa Komunističke partije Francuske, koji je održan u Parizu od 14. do 17. maja 1964. godine.

- Šiljegović se pred kraj života povukao i živeo je u Kozarskoj Dubici, a ovu grafiku je ostavio biblioteci. To je original urađen tako što je negativ premazan bojom, u ovom slučaju tušem, provučen kroz posebnu mašinu, a onda je otisnuta grafika - objasnila je Damjanovićeva.

Ona ističe da je to Pikasovo delo neprocenjive vrednosti.

- Prema svetskim standardima, vrednost umetničkih dela se procenjuje jednom godišnje, a u ovom slučaju se radi o delu koje spada u nultu kategoriju, za koju se ne može uraditi procena u novcu - istakla je Damjanovićeva.

Pikaso je mesec dana pre Kongresa Komunističke partije u Parizu, čiji je bio član, odlučio da napravi različite grafike za članove stranih delegacija, a narodni heroj Boško Šiljegović je preuzeo grafiku za jugoslovensku delegaciju.

Šiljegović je bio dubički revolucionar i nekadašnji šef kabineta Josipa Broza Tita.

(Telegraf.rs / Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    2. april 2014 | 12:46

    Kozarska Dubica ti je u Republici Srpskoj! Nadam se da bar znas dje je to!

  • Boki

    2. april 2014 | 13:30

    Naslov za par dana: ukradeno Pikasovo djelo iz biblioteke u Kozarskoj Dubici

  • HATO альянса

    2. april 2014 | 11:15

    Kakvo delo! Nemerljive lepote i vrednosti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA