NAJPOZNATIJI SRBI PO AMERIMA: Sloba, Sveti Sava, Đinđić! Tesla među Hrvatima!

Na listi Bostonskog instituta najpoznatijih ličnosti koje potiču sa teritorije današnje Srbije na prvom mestu našao se rimski imperator Konstantin Prvi ili Veliki, a među prvih trideset ličnosti su i - Slobodan Milošević, Mileva Marić, Vuk Karadžić, Sveti Sava i Zoran Ðinđić. Na srpskoj listi je i crnogorski predsednik Filip Vujanović

  • 20

Slobodan Milošević, Mileva Marić, Vuk Stefanović Karadžić, Sveti Sava i Zoran Ðinđić našli su se, uz rimske imperatore, na listi Bostonskog instituta najpoznatijih ličnosti koje potiču sa teritorije današnje Srbije.

Za spisak ličnosti koje su ostavile trag u istoriji sa područja bivše SFRJ, Bostonski institut Masačusets je u okviru projekta "Panteon" kao kriterijum uzeo teritoriju na kojoj su poznate ličnosti rođene, da bi ih vezao za određenu savremenu državu, a ne nacionalnost.

Tako Srbija ima ubedljivo najviše svetski poznatih ličnosti (62) iz okvira bivše Jugoslavije. Međutim, u prvih 20, čak 14 su rimski imperatori, a naučnika i umetnika ima zanemarljivo malo.

Na listi za Srbiju, prvo mesto je zauzeo rimski imperator - Konstantin Prvi ili Veliki, potom Jovijan, Konstacije Drugi, Decije Trajan, Klaudije Drugi Gotski, Kvintil, Galerije, Prob, Gracijan, Maksimilijan, a među prvih trideset ličnosti su - Slobodan Milošević, Mileva Marić, Vuk Karadžić, Sveti Sava i Zoran Ðinđić.

Na srpskoj listi je i crnogorski predsednik Filip Vujanović.

Najpoznatiji srpski naučnik Nikola Tesla nalazi se na hrvatskoj listi, pošto je rođen na njenoj teritoriji, a Željko Ražnatović Arkan na slovenačkoj.

Zbog vezivanja za teritoriju a ne za nacionalnost, ove liste, kako se navodi, u nekim slučajevima deluju veoma čudno, a ipak odaju podatke koji govore mnogo o kulturi i položaju država u svetu.

Na hrvatskoj listi (50 ličnosti), prvo mesto zauzeo je rimski imerator Dioklecijan, drugo srpski naučnik Tesla, slede Jeronim Stridonski, Josip Broz Tito, Rudolf Štajner, a među prvih dvadeset su i Franjo Tuđman, Papa Jovan IV, Stjepan Mesić, Ratko Mladić, Milan Kučan i Mira Furlan...

Sa teritorija današnje Bosne i Hercegovine (27 ličnosti), prema toj listi, najpoznatiji su Gavrilo Princip, Ivo Andrić i Emir Kusturica, slede Ante Pavelić, Goran Bregović, Alija Izetbegović, Vladimir Prelog, Mehmed-paša Sokolović, Haris Silajdžić, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, pa Nebojša Radmanović, Vojislav Šešelj...

Iz Crne Gore (10 ličnosti) najpoznatiji je Stefan Nemanja, a slede Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, Nikola Prvi Petrović, Milovan Ðilas, Milo Ðukanović, fudbaleri Dejan Savićević i Predrag Mijatović. Na crnogorskoj listi je, na četvrtom mestu i bivši predsednik RS Radovan Karadžić.

Iz Makedonije (12 ličnosti) su, prema toj listi, najpoznatiji rimski imperator Justicijan, Majka Tereza i Ptomolej Prvi Soter, general Aleksandra Velikog.

Iz Slovenije (15 ličnosti) su, prema toj listi, najpoznatiji hemičar Fric Pregl i filozof Slavoj Žižek. Na trećem mestu slovenačke liste je Željko Ražnatović Arkan, a zatim slede Danilo Tirk i Janez Drnovšek.

Sesar Idalgo, tvorac projekta "Panteon" Bostonskog instituta, sakupio je listu svih osoba čije se ime pojavljuje u Vikipediji na najmanje 25 svetskih jezika.

On je u istraživanju koristio ogroman vremenski okvir koji ide od 4.000 godine p.n.e. do 2010. godine. Na listama ličnosti koje su ostavile trag u istoriji najviše je vladara i sportista.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    2. april 2014 | 10:15

    Cisto neznanje, nista drugo.

  • Србин Торлак

    2. april 2014 | 11:10

    Nikola Tesla je bio pravoslavni Srbin iz Like! U vreme kada je on rođen tada uopšte nije postojala Hrvatska! Lika je tada bila deo Vojne krajine koja je bila u sastavu Austrije(Austrougarske)!!! Za vreme Drugog svetskog rata skoro celu Teslinu familiju pobili su Hrvati ustaše,a deo familije koji je preživeo genocid proteran je iz Krajine u hrvatskoj zločinačkoj operaciji "Oluja" 1995.godine !

  • srdjan

    2. april 2014 | 11:34

    Ја сам, као што видите и чујете остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свету.“ Pocetak Teslinog govora kad je boravio u Beogradu 1-3 JUNA 1892 god. Toliko o tome...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA