Ispljuvali Đukanovića u pismu Bajdenu

Grupa crnogorskih intelektualaca u pismu potpredsedniku SAD navodi da je Crna Gora jedna od glavnih balkanskih ruta za šverc droge i pranje novca, kao i da Đukanović zajedno sa svojim rođacima i prijateljima manipuliše i sistematski zloupotrebljava državnu moć

  • 6

Uoči posete Mila Đukanovića SAD, grupa crnogorskih intelektualaca uputila je pismo potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu u kom kritikuju crnogorskog premijera.

Naime, u pismo je ukazano da Đukanović "mora da preduzme radikalne političke poteze, uključujući i lične pririode, da bi se ukinuli nasleđeni monopoli iz komunističke ere". Grupa je u pismu ukazala i da Crna Gora "zaslužuje da ima demokratiju i smenjivu vlast, kao i svi njeni evropski susedi".

Potpredsednik SAD treba da se s Đukanovićem sastane u utorak, 8. aprila, u Vašingtonu.

Pisac Balša Brković, general u penziji Blagoje Grahovac, urednik Esad Kočan, finansijski ekspert Ljubiša Krgović, ekonomista Dejan Mijović, univerzitetski profesori Miodrag Perović i Milan Popović, preduzetnik Žarko Rakčević i novinarka Milka Tadić Mijović u pismu su zamolili Bajdena da oni, kao i mnogi drugi, smatraju da je Đukanović na "antipodu demokratije, vladavine prava i temeljnih vrednosti zapadne civilizacije".

Oni smatraju da zbog Đukanovića i "njegovog rigidnog držanja svih poluga vlasti", u Crnoj Gori nije došlo do "pada Berlinskog zida", odnosno do "tranzicije iz kontrolisanog u otvoreno društvo".

- Naslednica komunističke partije, Demokratska partija socijalista, koju apsolutno kontroliše Đukanović, dobila je nov naziv, ali nije promenila komunistički stil vladanja - kaže se u pismu.

Potpisnici navode da je Crna Gora, iako kandidatkinja za EU i NATO, "danas bankrotirana država koju potresaju endemska korupcija i nepotizam, i kojoj predstoji ogroman put dok ne postane razvijena demokratija".

Ocenjeno je da su u protekle 24 godine Đukanović i njegovi "najbliži rođaci i prijatelji, sistematski zloupotrebljavali državnu moć da bi sprečili slobodnu konkurenciju, manipulisali izborima i postali najbogatiji pojedinci u zemlji".

Grupa intelektualaca navodi da iz crnogorske država "i potiče i preko nje se odvija aktivnost organizovanog kriminala", da je to "jedna od glavnih balkanskih ruta za šverc droge i pranje novca", dok njeni istražni i pravosudni organi "nemaju rezultata u borbi sa ovim ozbiljnim kriminalom, niti s navodnim učešćem vodećih državnih rukovodilaca u njemu".

U pismu se u tom smislu ukazuje na "otezanje pravosuđa da procesuira čvrste dokaze koje je Komisija za hartije od vrednosti SAD prikupila o visokoj korupciji izvršenoj tokom privatizacije crnogorskog Telekoma".

- Zato ne čudi što mnogi smatraju da nekontrolisani organizovani kriminal koji potiče iz Crne Gore, predstavlja opasnost po stabilnost zemlje i čitavog balkanskog regiona - piše u pismu.

Potpisnici smatraju da "insistiranje" NATO na dekriminalizaciji države predstavlja glavni razlog zbog kojeg je Đukanović "vrlo malo do sada radio da se poveća jako niska javna podrška za članstvo u toj organizaciji".

- Ako želite da podržite stabilnost i prosperitet Crne Gore i Balkana, osnovna pouka koju Đukanović treba da izvede iz vašeg susreta sa njim je da on mora da preduzme radikalne političke poteze, uključujući i lične prirode, da bi se nasleđeni monopoli iz komunističke ere ukinuli bez daljeg odlaganja", zaključuje grupa crnogorskih intelektualaca u pismu potredsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    2. april 2014 | 12:08

    Ameri ti ne znaju, ako ste im rekli. Nova vest za njih....

  • N. M

    2. april 2014 | 18:53

    Ameri ga odrzavaju na vlasti!;

  • стрептомицин

    2. april 2014 | 17:54

    Ово није никаква критика, ово су све америчке "вредности". Добиће још и похвалу и подстрек да тако настави.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA