Roditelji sutra dobijaju uputstvo o revakcinaciji dece

- Trenutna situacija sa nestašicom petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji, upućuje na važnost revitalizacije sopstvene proizvodnje u Institutu za virusologiju - navodi se u saopštenju Ministarsva zdravlja

  • 10

Zbog problema sa nestašicom petovalentnih vakcina i omogućavanja adekvatne revakcinacija dece koja su je već primila, sutra će biti održan sastanak nadležnih posle koga će lekarima i roditeljima biti prosleđeno uputstvo o ponašanju.

Sastanak će održati Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti posle kog će biti prosleđeno stručno-metodološko uputstvo za lekare, kao i uputstvo za roditelje, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se ističe i da "trenutna situacija sa nestašicom petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji, upućuje na važnost revitalizacije sopstvene proizvodnje u Institutu za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak'".

Objašnjava se da nabavka petovalentne vakcina, koju roditelji kupuju u slobodnoj prodaji, nije predviđena Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Portal Bebac uputio je pismo Ministarstvu zdravlja zbog nestašice petovalentnih vakcina za decu u kome ukazuje da je upravo to pokazatelj odnosa države prema deci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA