Amerikanci Tviterom špijunirali Kubance, hteli da sruše vladu

Korisnici "kubanskog Tvitera" nisu znali da je tu mrežu napravila jedna američka agencija koja je povezana sa Stejt departmentom, kao ni da su američke kompanije sakupljale njihove lične podatke, u nadi da bi te informacije mogle da se jednog dana iskoriste u političke svrhe

  • 6

Američka vlada je napravila "kubanski Tviter", komunikacionu mrežu sa ciljem da potkopa komunističku vladu na Kubi, koju su izradile tajne fiktivne kompanije uz finansiranje preko stranih banaka, saznaje američka agencija Asošijeted pres.

Ovaj projekat, koji je trajao više od dve godine i koji je privukao desetine hiljada sledbenika, imao je za svrhu da spreči kubanske vlasti da uspostave snažnu kontrolu nad Internetom sa primitivnom društvenom medijskom platformom.

Prema planu, mreža je najpre trebalo da privuče kubansku javnost, pogotovu mlade, da bi se potom oni usmerili ka disidentskim strujama, navodi AP.

Korisnici "kubanskog Tvitera", međutim, nisu znali da je tu mrežu napravila jedna američka agencija koja je povezana sa Stejt departmentom, kao ni da su američke kompanije sakupljale njihove lične podatke, u nadi da bi te informacije mogle da se jednog dana iskoriste u političke svrhe.

Nejasno je da li je ta šema legalna prema američkom zakonu, koji iziskuje da predsednik izda pisanu dozvolu za tajnu akciju, kao i odobrenje Kongresa.

Zvaničnici u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) nisu želeli da kažu ko je odobrio ovaj program niti da li je Bela kuća za to znala, a i kubanska vlada je odbila da komentariše o tome, zaključuje AP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA