Zavirite u geto s najlepšim pogledom i najopasnijom okolinom na svetu (VIDEO)

Soliter visok 45 spratova građen je s namerom da postane finansijski centar, ali je doživeo transformaciju i neplanirano dobio drugu namenu

  • 3

U Karakasu, glavnom gradu Venecuele, nalazi se najviši sirotinjski kvart na svetu. Soliter visok 45 spratova građen je s namerom da postane finansijski centar, ali je doživeo transformaciju i neplanirano dobio drugu namenu.

Finansijski centar, Davidov toranj, projektovan je tako da bude jedna od veličanstvenih zgrada u Karakasu, sa heliodromom na vrhu i atraktivnim spoljašnjim izgledom.

Nakon smrti svog tvorca Davida Brilemburga, radovi na ovom zdanju su obustavljeni i zgrada je napuštena pre 20 godina.

Tek 2007. godine zauzeli su je beskućnici, na šta je tadašnji predsednik Ugo Čavez zažmurio, pa danas postoji oko 3.000 osoba koje ovaj soliter nazivaju svojim domom.

Iako stanovnici Karakasa ovaj soliter vide kao jazbinu lopova i simbol nepoštovanja tuđe imovine, stanovnici ga doživljavaju kao sigurno utočište od kriminala.

Tais Ruiz (36), koja je sa suprugom napustila svoju kolibu u nasilnom sirotinjskom kvartu Petare, na istoku Karakasa, došla je 2010. godine u Davidov toranj da adaptira deo prostora u četvorosobni stan za svoju porodicu. Danas ovde živi sa suprugom i petoro dece, na 27. spratu.

- Ovde postoji mnogo više reda i daleko manje kriminala nego negde napolju. Iz Petarea smo otišli kada smo zatekli mrtvo telo na pragu, a ovde možemo da držimo vrata otvorena - kaže Ruizova.

- Svi misle da smo gomila lopova i razbojnika, ali nismo mi okupatori, već stanovnici zgrade koja bi i tako stajala prazna - objašnjava Luis Raul Pinto (63)

Bilo je potrebno mnogo rada da bi svako za sebe uveo struju i vodu, ali i da bi se zatvorile sve opasne rupe u zidovima, barem na prvih 28 spratova koji su do sada useljeni.

Uprkos radu na bezbednost, do sada su se desila dva nesrećna slučaja. Jedna devojka je pala upravo kroz rupu na zidu, dok je pijani mladić nekontrolisano vozio motor po ivicama solitera i izgubio život.

Posebno poštovanje stanovnici ove zgrade posvećuju Ugu Čavezu. Zahvaljujući njegovoj odluci da ih ne protera iz Davidovog tornja, većina ovih ljudi po prvi put živi u stanu. Oni su veoma srećni što im je Čavez vratio veru u to da su svi isti da da svi imaju pravo na život.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA