LICEMERNO: Hrvati svojataju Teslu, a bombom mu razneli spomenik!

Žustra rasprava u Saboru rezultirala je proglašenjem nacionalnog dana Tesle 10. jula, kao i odlukom da se ponovo podigne spomenik velikom naučniku u Gospiću. Uprkos odluci poslanici Sabora nisu mogli da odluče da li je naučnik Srbin ili Hrvat

  • 78

Hrvatski Sabor doneo je odluku da 10. jul proglasi nacionalnim danom Nikole Tesle i da spomenik naučniku vrati u Gospić. Uporedo sa ovom odlukom usledila je žustra rasprava - dok su jedni podsećali na rušenje spomenika 1992. godine pod izgovorom da je Tesla "bio Srbin", drugi su ipak tvrdili da je poznati naučnik Hrvat kom treba podići spomenik.

Čitava inicijativa potekla je od tri poslanika Mirele Holi (ORAH), Davora Bernardića (SDP) i nezavisnog poslanika Damira Kajina.

- Ličani hoće i ponosni su na hrvatskog naučnika, genija Teslu - rekao je Darko Milinović iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odgovarajući na optužbe poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Nenada Stazića da za vraćanje spomenika treba pitati lokalnu vlast, a ne premijera.

Jedan od inicijatora Damir Kajin zapitao se da li je neko odgovarao zbog rušenja Teslinog spomenika 1992. godine, vandalizma koji je usledio jer bista nije bila "dovoljno hrvatska". On je naveo da je tako srušeno i 3.000 partizanskih spomenika i stoga nikoga iz HDZ-a ne čudi što je istu sudbinu doživeo i ovaj spomenik.

Navode da je Teslin spomenik srušen samo zato što je on smatram Srbinom poslanik HDZ-a Goran Marić odbacio je kao pojednostavljene.

- Nema dileme da je rušenje vandalski čin, ali su uzroci složeniji. To je bio srpsko-četnički napad na Hrvatsku - rekao je Marić i dodao da je rušenju doprinelo stvaranje SAO Krajine.

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da spomenik Tesli u Gospiću nije srušen zato što je on izumeo struju, nego zbog toga što je bio Srbin.

- Treba istaći da se pitanje Nikole Tesle je pitanje koje se svakako tiče Srba u Hrvatskoj – rekao je Pupovac.

On je istakao da će njegova stranka praznik podržati onog momenta kad se u Gospić vrati srušeni spomenik.

Jadranka Kosor nezavisna poslanica se zalaže za konstituisanje saborske komisije koja bi radila na tome da se spomenik što pre vrati na mesto gde pripada.

Jedan od poslanika HDZ-a "istakao" se izjavom da su po Gospiću padale hiljade granata, ginula su deca, a ipak "oni se čude što je neko srušio neki spomenik".

Uprkos raspravi Sabor je doneo odluku - 10. jul slaviće se kao nacionalni dan Nikole Tesle - Dan nauke, tehnike i inovacija, a najveći apsurd svakako je taj što čak ni poslanici ne mogu da se dogovore da li velikog naučnika smatraju Srbinom ili Hrvatom. Ipak činjenice govore za sebe: te 1992. godine Nikola Tesla je smatran Srbinom, zbog čega mu je i uništen spomenik, zanimljivo je kako mu se pripadnost menja u zavisnosti od afiniteta pojedinaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stole

    3. april 2014 | 14:14

    Ma sigurno ce za 100 godina Novak Djokovic postati Hrvat.

  • Stefan

    3. april 2014 | 14:16

    Sad je tesla hrvat...ee pa nije tesla je srbin!!!a vi podignite spomenik srbinu ustase

  • weed power

    3. april 2014 | 14:57

    Pa prisvojili ste nas jezik..sad hocete i naseg naucnika,a posle se pravdate kako niste izmisljena nacija.Svi ste vi dragi moji,SRBI samo vam je tesko da priznate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA