Festival "Todo Mundo" 11. i 12. aprila u Domu omladine! (FOTO) (VIDEO)

Tema trećeg World music festivala "Todo mundo" koji će biti održan 11. i 12. aprila u velikoj sali Doma omladine Beograda biće predstavljanje gradske muzike iz nama bliskih zemalja. Publika će imati prilike da uživa u izvođenjima Mileta Paunovića i Balkanskih Istočnika i bendova "Istanbul night", "Pristup" i "Divanhana"

  • 0

Treći World music festival "Todo Mundo" biće održan 11. i 12. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda pod sloganom "Ponovno promišljanje Balkana".

Tema festivala biće predstavljanje gradske muzike iz nama bliskih zemalja, ove godine iz najbližeg okruženja. U 2014. godini se obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata. U njega je bio uključen ceo programom tematski obuhvaćen prostor - od Beča do Istanbula - te je teza organizatora bila da se koncertima još jednom pokaže kako samo umetničko promišljanje donosi pravu katarzu i nadilaženje zajedničkih tragičnih iskustava.

U petak, 11. aprila u 19.30 časova počeće humanitarni koncert Mile Paunović i bend Balkanski Istočnici.

Cena ulaznice je 500 dinara.

Mile Paunović je jedan od naših najboljih trubača, a njegova bolest (dijabetes i otkazivanje bubrega) opravdano je predmet brige šire društvene zajednice. Prihod od prodatih ulaznica za ovaj koncert biće upotrebljen za njegovo lečenje i neophodnu operaciju bubrega. U orkestaru Balkanski Istočnici sa njim nastupa čitav niz uglednih muzičara iz Rumunije, Bugarske i Srbije.

Rodom iz Crnomasnice kod Negotina, Mile Paunović je gotovo tri i po decenije muzičar u čijoj muzičkoj radionici nastaju čarobni zvuci inspirisani neiscrpnim bogatstvom narodnog folklora Timočke i Negotinske Krajine. Po završetku osnovne i niže, upisuje srednju muzičku školu u Beogradu i pod nadzorom čuvenog i priznatog muzičkog pedagoga Alojza Strnada stiče prva muzička znanja. Njegovi vidici postaju još širi na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi profesora Dimitra Angelova. Prekretnica u njegovom muzičkom sazrevanju svakako je bila aktivnost u radu nekoliko kulturno-umetničkih društava, što mu je pomoglo da još bliže upozna sve pravce i muzičke stilove u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj muzici.

Uz pratnju velikog revijskog orkestra Radio televizije Beograd, ženskog hora Colegijum Musicum i pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović, kao sasvim mlad trubač 1976. godine, učestvovao je na Beogradskom saboru, sa kompozicijom Dimitrija Mikana Obradovića "Iz mojih šuma" inspirisanom narodnim folklorom. Tada jednoglasno osvaja prvu nagradu i stručnog žirija i publike. Kao solista ili član orkestra dugi niz godina bio je stalni gost radio i televizijskih emisija, osvojio je brojne nagrade, snimio je brojne ploče i video zapise, te učestvovao u realizaciji više od 700 muzičkih projekata.

Dobro poznajući običaje i tradicije u narodu u istočnoj Srbiji, 1986. godine osniva svoj Narodni orkestar. Na poziv iz svog zavičaja, 1993. godine u novoforomiranoj srednjoj muzičkoj školi u Negotinu, oformio je klasu mladih trubača.

U okviru festivala "Todo Mundo" u subotu, 5. aprila će na istoj sceni i u isto vreme, od 19.30 časova nastupiti muzički projekat Istanbul night (Srbija), austrijske grupe Pristup i bosanskohercegovačkog sastava Divanhana.

Cena ulaznice u pretprodaji je 400 dinara, na dan koncerta 500 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA