• 13

Evo kako varaju penzionere u Srbiji!

Penzioneri u Srbiji postali laka meta za razne trgovce koji im, na „poklon večerama” vešto prodaju jastuke, posteljinu, masažere, magnetne narukvice...

  • 13

Penzioneri u Srbiji postali laka meta za razne trgovce koji im, na „poklon večerama” vešto prodaju jastuke, posteljinu, masažere, magnetne narukvice i drugo.

Sve je, reklo bi se na prvi mah, lepo organizovano i primamljivo, ali problem je, upozoravaju potrošačke organizacije, u tome što trgovci na taj način znaju da podmetnu različite ugovore od kojih je posle nemoguće odustati, piše "B92".

Priča počinje tako što vas pozovu telefonom i ljubazno objasne da ste upravo vi taj srećnik koji će dobiti besplatnu večeru. Vaše je samo da, večerajući, saslušate prezentere koji će predstaviti firmu i proizvode koji se prodaju.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Pošto je obično reč o proizvodima koji blagotvorno deluju, poput dušeka s magnetima, jastuka sa specijalnim punjenima i sličnim, mnogi ne mogu da odole toj ponudi, pogotovo zato jer sve to mogu dobiti na rate. Odmah potpisuju porudžbenicu i tu završavaju celu priču jer više ne mogu da se predomisle, iako zakon o pravima potrošača to dozvoljava.

Naime, firma u rekordno kratkom roku stupa u kontakt s Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i dogovara da rate ugovorene na prezentaciji budu prosleđivane s računa PIO na račun te firme. Ispostavlja se da su potpisane poruybenice ništa drugo nego ugovor koji sitnim slovima, na poleđini, navodi prava kupca i prodavca.

Tako, recimo, ako neko želi da raskine ugovor zbog novonastalog zdravstvenog stanja, mora firmi da dostavi kopije lekarske dokumentacije. Ako kupac dokaza nema, a i dalje odbija da primi naručenu robu, moraće da plati prodavcu 25 odsto ukupne vrednosti porudžbine.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • N.N.

    Mene zovu jednom mesecno i odmah na prvu traze podatke o meni i porodici(koliko nas je, itd) i predstavljaju masazere. Kako ih samo osolim svaki put kad pozovu. Od cerke do cukun babe :)

  • Poštar

    Kao neko ko je u neposrednom kontaktu sa penzionerima, trudim se da im objasnim oko načina i uslova prodaje odredjenih stvari, treba samo da vidite šta sve pokušavaju da im prodaju...strašno.

  • penzioner

    Kako se samo usudjuju? Sramota

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima