36

TATATATIRA: Kultne dečje emisije uz koje smo odrastali! (VIDEO)

Telegraf vas podseća na neke serije koje su ostavile najlepše utiske među nama dok smo bili klinci i koje, iako su prestale da se snimaju pre više od dvadeset godina, i dalje predstavljaju nezaobilazni deo najlepših uspomena iz mladosti

Branko Kockica
Printskrin / Youtube

Zlatno doba Radio-televizije Beograd osamdesetih godina prošlog veka ostalo je upamćeno po brojnim kultnim televizijskim serijama koje su obeležile detinjstvo mnogim generacijama koje su sada uveliko u zrelom dobu.

Zbog njih se jedva čekalo da se završi domaći zadatak,  jer bi nakon jutarnjih informativnih emisija sledilo tridesetak minuta koja će deci ispuniti čitav dan i biti glavna tema razgovora s drugarima iz odeljenja.

Avanture Branka Kockice, muzika i pesme Minje Subote, problemi Zlatka i Sofije i mnogi drugi, ostali su dokument o vremenu kad su klinci mnogo bezbrižnije odrastali, bez kompjutera, igrica, društvenih mreža i mobilnih telefona.

Telegraf.rs vas podseća na emisije koje su ostavile najviše pozitivnih utisaka i koje, iako su prestale da se emituju pre više od dvadeset godina, i dalje predstavljaju nezaobilazni deo najlepših uspomena iz mladosti.

KOCKA, KOCKA, KOCKICA

Obrazovna televizijska serija Televizije Beograd emitovana je od 1974. do 1993. i ponovo 2005. s Brankom Milićevićem u glavnoj ulozi, a ukupno je snimljeno više od 250 epizoda.

Nastala je tako što je redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd 1972. započela istraživanja po vrtićima, razgovarajući s vaspitačima i decom, da bi došlo do prave formule za dečju seriju. Koncept prve epizode emitovane 27. novembra 1974. pripreman je godinu dana. Prvi urednik bio je Ljubiša Bogićević, a scenarista Ljubiša Đokić.

Cilj emisije je bio da kroz igru odgovori na što više dečjih pitanja. Branko Kockica je delovao kao vaspitač deci koja bi učestvovala u snimanju emisije. Emisija je karakteristična po svom žargonu i uzrečicama. Na primer, Milićević se uvek obraća deci s „drugari", a kolektivni uzvik im je „tatatatira".

MUZIČKI TOBOGAN

Kultna emisija s voditeljem Minjom Subotom i pesmom "Muzika je sve što mrda", počela je da se snima 1980. i trajala je, s prekidima, sve do  do 1997. U tom periodu je napravljeno 18 serija ovog muzičkog kviza, a 2007. i 2008. godine su snimljene još dve serije. Prema rečima Subote, Tobogan je prestao da se snima zbog nedostatka para.

Zahvaljujući ovoj seriji najpoznatiji kompozitori iz bivše Jugslavije komponovali su, na stihove dečijih pesnika, oko 200 kompozicija od kojih su mnoge postale dečji evergrin i kao takve su ušle u muzičku literaturu. U ovoj emisiji su i prvi put nastupile mnoge zvezde današnje popularne muzike.

KOLARIĆU, PANIĆU

Koncept emisije bio je takav da su glumci Gordana Pavlov i Predrag Panić učili decu kako da dogovorom rešavaju probleme, na koje mogu naići u svakodnevnom životu.

Na početku svake emisije voditelji su čitali pisma u kojima se neko dete žali na problem u školi, problem s drugarima i slično, a zatim bi deca u studiju pokušala da reše problem kroz skeč i igru.

METLA BEZ DRŠKE

Serijа prаti doživljаje Zlаtkа Lepšаnovićа i njegovog drugа Duškа, kаo i devojčicа Sofije  i Brаnkice. Dečаcimа je uvek bilа misterijа prodаvnicа kućnih ljubimаcа "Veselo Mаjmunče", аli tu su i doživljаji s roditeljimа koji ih ne rаzumeju, zаludnim komšijаmа i komšinicаmа... Dok su Zlаtko i Duško stаlno u potrаzi zа novim аvаnturаmа, Sofijа je primereno dete koje pohаđа čаsove violine i strаnih jezikа, а Brаnkicа je rаzmаženа, аli se i pored togа njeno ponаšаnje toleriše od mаme Veroslаve.

Jednа od komšinicа, Dušicа, stаlno ih nudi svojim čuvenim šnenoklаmа, аli i pored prividne ljubаznosti, neprestаno izаzivа podozrenje glаvnih junаkа u pogledu svojih dobrih nаmerа i humаnog odnosа premа životinjаmа, jer sumnjаju dа od Hermesа - kogа nаzivа "mаlom oklopnjаčom" - nаmerаvа dа nаprаvi supu od kornjаče.

NA SLOVO, NA SLOVO

Ovo je jedna od prvih dečijih emisija, a počela je da se snima 1963. Tekst uvodne špice i drugih pesama koje su se pevale u emisiji napisao je čuveni Duško Radović, dok je muziku radio Miodrag Ilić-Beli. Voditelj ove emisije bio je Mića Tatić. Pored brojnih glumaca i pevača, koji su gostovali u njoj,  glavni lik ovog popularnog serijala za decu bila je i krpena lutka po imenu Aćim i njegov prijatelj Ostoja koga je glumio Milutin Butković.

Ova emisija je bila edukativno-zabavnog karaktera i usmeravala je decu na učenje raznih pesmica, lepom ponašanju, zabavi, druženju, ali pre svega učenju prvih slova. Emisiju je posle skoro 45 godina RTS ponovo snimila s novim glumcima i novim Aćimom, ali mnogi smatraju da su stari Aćim i njegova ekipa nezamenjivi.

NEDELJNI ZABAVNIK

Voditelji ove emisije bili su Zijah Sokolović, Slavko Štimac, Seid Memić Vajta i Rusmir Agačević Rus. Ovu emisiju je režirao Džon Timoti Bajford.

Kroz nju je prošlo mnogo glumaca, pevača i sportista. Bila je autentična, jer je donosila priloge iz raznih područja – kulture, geografije, istorije, fizike ili hemije, a i sami voditelji su često radili eksperimente. Kao priznanje za njen kvalitet, došle su brojne nagrade u tadašnjoj SFRJ.

PRIČE IZ NEPRIČAVE

Iako je nastala pre tri decenije, a od skoro se ponovo reprizira na RTS -u, ovu emisiju rado gledaju i današnji klinci , dok se stariji podsećaju vremena kada su bili deca. 

U svakoj epizodi saznaje se ponešto o seoskom životu i radovima na njivi - šta je motika, od čega se sastoji bunar, čemu služi fenjer, predstavljaju se instrumenti - harmonika, gusle, violina, drombulje.

Voditeljski par koji je proslavio ovu emisju je bio Zoran Radmilović i Milena Dravić. „Priče iz Nepričave“ obilovale su songovima u prepoznatljivom stilu braće Vranešević i „Laboratorije zvuka“ iz Novog Sada. Serijal je sniman u okolini Lajkovca.

ŠTA BI BILO KAD BI BILO - ACA POŠTAR

Kultna serija koju je vodio Mladen Andrejević, a počela je da se snima 1988. Zbog ogromne popularnosti ove serije, ovog dramskog umetnika, po sopstvenom priznanju i danas zovu Aca Poštar. Bavila se važnbim pitanjima odrastanja. Deca su slala pisma Aci u kojima su iznosila svoje probleme, da bi on tokom emisije pomogao u njihovom rešavanju problema.

ČIK POGODI

Dečija emisija Televizije Beograd "Čik pogodi ko sam", počela je da se snima 1983, a obležila je prvu polovini osamdesetih godina prošlog veka. Svaka epizoda bi imala gosta koji bi posetio vrtić, a mališani bi postavljali pitanja i pogađali čime se misteriozna ličnost bavi. Stalni likovi bili su nezaboravni pop Ćira i pop Spira. Muziku za ovu seriju su radili braća Vranešević, a bila je prepoznatiljiva po svojoj uvodnoj špici i bebi koja sisa majčino mleko.

POLETARAC

Televizijska serija Poletarac urađena je prema dečjem listu Duška Radovića, dok je scenarista i režiser Džon Timoti Bajford. Ona se obraćala najmlađem auditorijumu kome će nenametljivo i zabavno, kroz pesmu vic ili skeč, biti objašnjeni neki osnovni pojmovi o životu, odnosima u svetu koji ih okružuje.

Za ovaj serijal veselih dečjih emisija napisano je preko pedeset songova koje izvode naši poznati solisti i ansambli: Đorđe Balašević, Đorđe Marjanović, "Sedmorica mladih", "Laboratorija zvuka", "S vremena na vreme"... U Poletarcu se pojavljuju i naši najpoznatiji sportisti, fudbaleri, košarkaši, plivači, teniseri...

NEVEN

Neven je emisija koju je takođe režirao Timoti Džon Bajford, po pričama za decu Jovana Jovanovića Zmaja. Svima je poznata replika: “Ih, ta nemojte kasti!”. Iako je serija snimljena 1973. bila je popularna i osamdesetih, a ovih dana se ponovo reprizira i beleži veliki uspeh. Serijа imа dvа ciklusа od po 13 epizodа u trаjаnju od 30 minutа, uz gotovo mitski status kod brojnih generacija.

Koja je vaša omiljena dečja emisija iz prošlosti?

(Telegraf.rs)

Tagovi: Deca, Dečja emisija, Dečja serija, Emisije, Radio-televizija Beograd, Televizija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (36)
Poređaj komentare:
 • O
  Otkrivalica

  Bila je lepa decija emisija ''Otkrivalica'' koju su vodili Violeta Kroker i Dragan Gagi Jovanovic pocetkom 90-tih godina.

 • N
  Nikola Zivkovic

  Da li neko od vas moze da mi pomogne pokusavam da se setim jedne decije emisije cije ime ne mogu da se setim. Radi se kao neki tip u pidzami prica nesto i ide okolo a zatim gura glavu u kartonski sporet. secam se da su uradjne scenografije meseca i zvezda u pozadini?

 • J
  Jelica

  'Otkrivalica' koju su vodili Dragan Gagi Jovanovic i Violeta Kroker. Isla je pocetkom 90-tih godina, a u uvodnoj spici leti onaj cuveni durbin preko decijeg igralista.

Kostovići imaju 11 dece, pre 6 godina su postali baka i deka, a pre nekoliko meseci ponovo roditelji: Ne primaju ni dinar, ali su najbogatiji (VIDEO)

Presudni dan za rešavanje bebi-afere ili samo još jedno prepiranje zavađenih strana? 91 porodica traga za decom, detalji sastanka roditelja sa Savetom Evrope (VIDEO)

Kaća je pravi heroj, posle kobne nezgode na kupalištu ostala je nepokretna: Sada će se pojaviti na Svetskom kupu u plivanju (FOTO)

Kopile, sperma, pišati, debela, dupe, prdež: Institut za evropske poslove objavio spisak od 62 reči zabranjene na njihovim nalozima

Nestao starac iz Bujanovca, porodica moli za pomoć

Smejali su mu se godinama jer je pričao o "strimovanju i svičovanju", pa smo ga pitali da li se popravio i kakav mu je sada srpski (VIDEO)

"Ovo ima samo kod nas": Žile Ništak nije loš čovek, Aca Piksla nije strasni pušač, a Nikolin nadimak je Miša

Stavite naočare za sunce i uživajte! Danas će temperatura biti i do 16 stepeni

U ovim srpskim selima se i dalje teraju "zli dusi" i zima: Strašna povorka na ulicama, odjekuju šerpe, a onda spaljuju lutku koja ima simbolično ime (FOTO)

"Apelujemo jeba**ma i jebač**ama, da ne bacaju svoje izdr**tine": Provokativna poruka svima koji imaju seks na Petrovaradinskoj tvrđavi

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 19. februar 2019. godine

Inspekcija će posetiti Opštu bolnicu u Leskovcu nakon smrti muškarca (64) koji je nag i bespomoćan ležao u Urgentnom centru

Beograd trenutno peti na listi najzagađenijih glavnih gradova na svetu

Da li Srbija stvarno kupuje kuće i imanja za migrante iz Sirije, Avganistana i Pakistana?

Albanci se okupili u Subotici i pevali pesme pored puške koje su razbesnele sugrađane: "Sramota, u srcu Srbije nama ovo ne treba" (VIDEO)

U ovom trenutku 7 kompanija u Jagodini traži radnike

Istog dana kada neko umre biće brisan iz biračkog spiska: Od sutra će biti spojene dve velike baze podataka

"Iznose netačne i zlonamerne tvrdnje": Miodrag Stojković ostaje šef katedre za matične ćelije

Miodrag je godinama sam čistio naselje, a onda su mu se priključila i deca: U svom dvorištu im je napravio raj kao nagradu

Prva srpska leteća bomba sa GPS-om i borbeni dron predstavljeni u Abu Dabiju: Novo oružje je ubojito, mogućnost promašaja je isključena (VIDEO)

Vozač agencije nije imao dozvolu, pa terao putike da lažu da su mu prijatelji: Hrvatski carinik im je iskopirao pasoše i naredio da se vrate u Beograd!

Tri važna saobraćajna projekta u Novom Sadu, grad dobio 410 miliona dinara (FOTO)

Neostvarena želja Šabana Šaulića: Dve decenije tražio Stefana koji je sa 7 godina bio najmlađi mesar, bio mu je omiljeni i davao mu je najveći bakšiš

20% popusta na Putno osiguranje, povodom Sajma turizma

Grip i dalje odnosi živote: Preminuo muškarac iz Vranja, njegova pluća nisu izdržala

Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici: Razbijeni prozori, oštećen automobil, policija traga za napadačem

Nastavljaju se prolećne temperature: Danas u celoj Srbiji do 15 stepeni, evo do kad će nas poslužiti lepo vreme (FOTO)

Nova šefica katedre za matične ćelije u Kragujevcu podnela ostavku posle samo jednog dana na toj poziciji

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 18. februar 2019. godine

Nebojša (25) je izašao iz kuće pre osam dana i misteriozno nestao: Porodica je očajna, moli za pomoć svakog ko ga je video (FOTO)

"Ako igračka ima dlake, one ne smeju da otpadaju": Nova pravila o ispravnosti igračaka u Srbiji

Voz kod Kovačice prolazi, a rampa podignuta: Društvenim mrežama kruži snimak pružnog prelaza koji uteruje strah u kosti (VIDEO)

Avganistanac proveo 3 godine u Srbiji, pa odlučio da pokrene biznis. Sada zarađuje, plaća stan i mašta da dovede porodicu

Ovo morate znati ako biste da kupite ili prodate svoj stan: Stara gradnja ili novogradnja, šta je kvalitetnije i isplativije

Prijepolje je bio jedini grad koji nije hteo od sutra na raspust, sad se to promenilo

Jelena (26) nije želela da bude majka, a onda je videla oglas o prodaji jajnih ćelija: Započela je proces, može da zaradi 3.000 evra

Dolina Pčinje je predeo zaštićenih vrsta i organske hrane: Pod upravom je Srpske pravoslavne crkve i ovde se krije preko 140 vrsta ptica (FOTO)

Popodne se očekuju gužve na putevima, AMSS ima jedan važan savet za sve koji se vraćaju kućama

Savršen dan je pred nama: Prave prolećne temperature, najviša dnevna oko 12 stepeni (FOTO)

Prve 2 nedelje rada SOS linije otkrile tužne podatke: Jedan srpski grad prednjači po samoubistvima i očajničkim pozivima za pomoć

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 17. februar 2019. godine

Kakva čudovišta plivaju Dunavom: Slaviša je zabacio mrežu i izvukao pravog predatora, većeg od 2 metra (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima