Srbin na samrti otkrio istinu o masovnoj grobnici u Bosni

O mestu masovne grobnice progovorio je jedan Srbin na samrti. On je otkrio da su tu dovezeni logoraši i da su njihova tela zakopana na pet metara dubine

  • 17

U mestu Oborci između Travnika i Donjeg Vakufa u Bosni i Hercegovini, naredne sedmice počeće ekshumacija žrtava za koje se sumnja da su 1992. godine dovezeni autobusima i zakopani. Navodno, o mestu masovne grobnice progovorio je svedok, Srbin koji je u to vreme bio vozač.

Ifet Balihodžić iz Oboraca koji je godinama tragao za telom svoj oca Muje ubijenog u julu 1992. godine, kaže da je čuo kako masovna grobnica krije tela logoraša iz Prijedora koji su krenuli na razmenu u Turbe.

- Možda ih je taj Srbin, koji ih je dovezao, i zakopavao. U izjavi on kaže da su na ovo mesto dovezena tri autobusa i da su bagerom zakopani na pet metara dubine. O masovnoj grobnici je progovorio jer je, kako sam čuo, na samrti. Kaže da mu u san izlazi taj dan i da ne može otići na drugi svet bez da otkrije mesto masovne grobnice. Nešto se desilo i razmena nije napravljena, a autobusi se nisu vratili u Donji Vakuf. Nestali su između Turbeta i Vakufa - kaže Balihodžić, za Klix.ba.

U Institutu za nestale osobe BiH su potvrdili da je informacija o masovnoj grobnici došla iz više izvora.

Kako tvrde meštani, mesto na koje se sumnja da krije tela nestalih logoraša već 22 godine je ulegnutija i drugačija od ostatka oranice.

- Kad smo ovde pravili štalu, zatekli smo jednu manju rupu pa je tu nasuto dve-tri traktorske prikolice zemlje. Samo se ovaj deo razlikuje od ostatka njive. U zadnje dve godine dolazili su ljudi iz Instituta za nestale osobe, obilazili su mesto i zamolili da nikome ništa ne govorimo - kaže Selvedin Elkaz, čija kuća se nalazi dvadesetak metara od mesta na koje će u utorak stići članovi Instituta za nestale osobe BiH i državnog Tužilaštva kako bi počeli sa ekshumacijom žrtava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    4. april 2014 | 15:56

    Ko je ubijao mora odgovarati,kako Srbi tako i ostali. Hrvati i Muslimani moraju da shvate da smo mi itekako svesni da su neke budale ubijale u ime nas i time nas osramotili. Mislim na ubijene civile. Ali isto tako nas vredja sto oni njihove ubice ne kaznjavaju i sto ispade da su oni nevini,e pa nazalost nema nevinih ni sa jedne strane.

  • Srđan

    4. april 2014 | 16:06

    Kad bi svi progovorili brzo bi se našli svi nestali. Zločina je bilo na svim stranama i svi smo se osramotili, svako svoj narod. Samo jedno pitanje za komentare sa druge strane jer likuju zbog otkrića još jednog mesta tragedije. Zašto autobus koji krene na razmenu zarobljenika tako skrene? Možda su oni za koje su trebali biti razmenjeni bili pobijeni?! Tako je propala jedna razmena zarobljenika iz ZNG. Srbi koji su trebali biti razmenjeni za njih su počeli da isplivavaju po Dravi i Dunavu. Neki dobrovoljci su ih pobili zahvaljujući nekim idiotima s druge strane... Tužno i žalosno...

  • KOS

    4. april 2014 | 15:59

    Onaj ko zna sta se desavalo od 93' do 94' godine na podrucju Donji Vakuf u BiH,zna da nije reč o civilima nego o muslimanskim jedinicama koje su u tom području pocinili zlodela i prema srbima tako i hrvatima.Da negresim dusu mozda ima slucajeva da je neko od civila stadao u tom sukobu,mozda ima primera osveta i takvih zlocina.Mislim da se informacije namerno plasiraju poluistinite kako bi se sukob u nekoj budućnosti ponovo aktivirao. Istina je da su sva tri naroda u BiH stradala u toku rata i to i Srbi,Muslimani i Hrvati. Zapadu je to odgovaralo jer je time razbijao SFRJ a navecim delom Evropa je tako resavala svoje probleme.Nadam se da je kraj EU blizu i da ce njenim raspadom izaci sva istina o ratu na prostorima ex Yugoslavie.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA