FRANCUSKA: Uhapšen Srbin osumnjičen za zločine u Višegradu

Radomir Šušnjar bivši pripadnik vojske bosanskih Srba uhapšen i biće izručen pravosudnim vlastima BiH. On se tereti da je učestvovao u likvidaciji najmanje 60 bošnjačkih civila

  • 9

Bivši pripadnik vojske bosanskih Srba Radomir Šušnjar, osumnjičen za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Višegradu, uhapšen je u Francuskoj odakle će biti izručen pravosudnim vlastima BiH, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Kako se navodi u saopštenju, Šušnjara je Tužilaštvo BiH lociralo posle višemesečnih provera i o tome je izvestilo francusku policiju koja ga je i uhapsila, a cela operacija izvedena je u saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Tužilaštvo BiH navodi da je Šušnjar osumnjičen da je, zajedno s Milanom Lukićem, komandantom paravojnih Belih orlova, učestvovao u likvidaciji najmanje 60 bošnjačkih civila, uglavnom dece, žena i staraca.

Oni su zarobljeni 1992. godine i zatvoreni u jednoj kući u Višegradu, koja je potom zapaljena, a samo sedam žrtava uspelo je da se spasi i preživi.

Tužilaštvo tereti Šušnjara da je lično učestvovao u zatvaranju žrtava u kući u Pionirskoj ulici i kasnijem paljenju objekta, prenose lokalni mediji.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, koji je danas u Sarajevu, potvrdio je Tanjugu da je Šušnjar uhapšen.

On je dodao i da je to jedan od razloga zbog kojeg srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević boravi u Sarajevu.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i Vukčević razgovarali su danas u Sarajevu o zajedničkom procesuiranju ratnih zločina izvršenih u Štrpcima 1993. Višegradu, okolini Sarajeva, Sjeverinu, Srebrenici, kao i o drugim aktuelnim temama.

U zajedničkom saopštenju dva tižilaštva ističe se da je na sastanku razgovarano o nedavno realizovanim aktivnostima zajedničkog tima na otkrivanju i procesuiranju počinilaca zločina u Štrpcima 1993. godine i značajnim pomacima ostvarenim u ovom predmetu, na kojem intenzivno radi Tužilaštvo u Beogradu.

Vukčević je potvrdio za televiziju B92 da i naše tužilaštvo ima određena saznanja da je Šušnjar učestvovao u otmici u Štrpcima 1993. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    4. april 2014 | 18:16

    Zali boze sto sam srbin

  • Realnost

    4. april 2014 | 20:50

    Nevin je dok se nedokaze suprotno a ko ce da dokaze onaj isti sud koji je pustio nasera orica ? Razumete ovde nema pravde sudovi su politicke institucije a to je tuzno i zalosno ,

  • MrsiMudoje

    4. april 2014 | 19:44

    Ako se dokaze da je zaista to radio Spaliti zivotinju !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA