Nestašica vakcina, jer tender nije raspisan na vreme?

- Nema potrebe za obmanjivanjem građana, jer tender uopšte nije bio raspisan. Kako je moglo od 1. januara da se pređe na petovalentnu vakcinu, kada je tender raspisan tek 17. januara - izjavio je Predsednik Lige za imunizaciju

  • 3

Predsednik Lige za imunizaciju Zoran Radovanović izjavio je danas da je za nestašicu petovalentnih vakcina odgovoran Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), jer tender za nabavku nije bio raspisan na vreme.

- Nema potrebe za obmanjivanjem građana, jer tender uopšte nije bio raspisan. Kako je moglo od 1. januara da se pređe na petovalentnu vakcinu, kada je tender raspisan tek 17. januara - kazao je za agenciju Beta Radovanović, povodom izjave direktora RFZO Momčila Babića da se proizvođači nisu javili na tender za nabavku, iako su imali obavezu.

On je rekao da je problem u tome što je "RFZO bežao od proizvođača tokom čitave 2013. godine, iako su proizvođači ukazivali na neophodnost dogovora".

- Fond je prvi sastanak prihvatio tek 26. decembra 2013. i pitao proizvođače da li za pet dana može da počne proizvodnja. Proces proizvodnje traje bar 22 nedelje, a bar pola godine ranije je potrebno da se najavi i potpiše ugovor. Svi koji su u prvoj polovini 2013. godine raspisali tendere, dobili su vakcine za 2014. godinu - objasnio je predsednik beogradskog udruženja zdravstvenih radnika.

On je ocenio da su u državi "ma koliko malo para bilo, prioritet vakcine, jer su one najbolje, najjeftinije i najcelishodnije što savremena medicina može da ponudi".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA