Hejgel: SAD će ispuniti bezbednosne obaveze prema Japanu

Američki sekretar za odbranu obećao je da će SAD ispuniti svoje bezbednosne obaveze prema Japanu, nakon što je ruska aneksija Krima izazvala zabrinutost među američkim saveznicima u oblasti Pacifika i drugim delovima sveta

  • 1

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel danas je obećao da će SAD ispuniti svoje bezbednosne obaveze prema Japanu, nakon što je ruska intervencija u Ukrajini izazvala zabrinutost u tom regionu gde, takođe, postoje teritorijalni sporovi.

Hejgel je tokom dvodnevne posete Japanu, upriličene u okviru turneje po Aziji, rekao da je ruska aneksija Krima izazvala zabrinutost među američkim saveznicima u oblasti Pacifika i drugim delovima sveta.

Japan i Kina se spore oko arhipelaga u Istočnom kineskom moru i neki analitičari su upozorili da bi postupak Rusije u Ukrajini mogao ohrabriti Kinu ili druge sile da jednostranim potezima pokušaju da reše teritorijalne sporove.

- To je prilično predvidiva reakcija, ne samo zemalja u ovoj oblasti, ovom regionu, već širom sveta. To neminovno zabrinjava države - kazao je Hejgel novinarima pre sletanja u vazduhoplovnu bazu Jokota u Japanu, preneo je AFP.

On je istakao da su veze SAD i Japana u oblasti odbrane proteklih godina ojačane i da SAD u toj zemlji imaju napredni avion za nadgledanje, a u toku ove godine planiraju da tamo pošalju drugi radar za rano upozoravanje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rey

    5. april 2014 | 11:11

    Pa gospodine Hejgel nije izvrsena aneksija nego su krimljani sami trazili i gkasali i trazili dozvolu od Ruske DUME da ih prihvate u savez Rusije to je ogromna razlika od Aneksa il sam ja glup pa neshvatan verovatno da goto.USA ima dva fakultete pa je pametniji od mene sa pola fakta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA