Pokušali smo da prodamo toksične štrudle i krekere u Evropskoj uniji

Štrudle sa smokvama i krekeri jednog srpskog proizvođača povučeni su sa tržišta EU jer sadrže previsok nivo toksične materije - ohratoksina A, koji je kancerogen. Nije saopšteno koji je proizvođač u pitanju

  • 34

Štrudla sa smokvama srpskog proizvođača povučena je sa tržišta EU jer sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A - toksične materije koja je, u velikim dozama, potencijalno kancerogena.

- Pre desetak dana u ministarstvo je stiglo obaveštenje da štrudla sa smokvama sadrži nedozvoljen nivo te toksične plesni, a pre par dana, stiglo je novo obaveštenje: da je cela količina proizvoda povučena sa tržišta - rekao je Slobodan Vladić, zadužen za bezbednost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Na sajtu Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije (NOPS), navodi se da su sa tržišta EU, osim štrudle sa smokvama, povučeni i krekeri, iz istog razloga. Vladić, međutim, nije mogao da potvrdi informaciju o krekerima i precizirao je da je ministarstvu stigla samo notifkacija za štrudle.

Praksa uzbunjivača za bezbednost hrane u EU je inače da se ne navodi ime proizvođača već samo opis proizvoda.

Po propisima EU, dozvoljeno je tri mikrograma orhatoksina po kilogramu proizvoda za odrasle, i 0,5 mikrograma za decu. U štrudli sa smokvama, prema navodima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, bilo je više od 15 mikrograma, a u krekerima - deset mikrograma toksične plesni.

- Procedura Ministarstva poljoprivrede je da se roba vraćena u zemlju kontroliše, uzorkuje, i ukoliko se potvrdi visok nivo orhatoksina, nadležna komisija bi trebalo da donese nalog za uništenje proizvoda - rekao je Vladić,

Ohratoksin ima potencijalno kancerogeno delovanje, dovodi se u vezu sa razvojem endemske nefropatije, primarno je nefrotoksičan, što znači da može oštetiti urinarni sistem, a u velikim dozama je hepatotoksičan, što znači da može da ošteti jetru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partybreaker

    5. april 2014 | 19:32

    Dajte ime firme!!!! Sve to treba pozatvarati... ma I vas sto ih stitite!

  • Jjk

    5. april 2014 | 19:04

    Znaci da pratimo akcije za strudle i krekere pa da ih zaobidjemo.

  • Zokac

    5. april 2014 | 18:42

    Uskoro ce ta roba da se pojavi kod nas u prodaji. Steta da propadne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA