Lezbejke dobile posebno groblje u Berlinu

Iako je 80 odsto ispitanih Nemaca reklo da nije potrebno posebno groblje za homoseksualne osobe, fondacija Sapfo inicirala je otvaranje posebnog groblja za lezbejke

  • 11

U Berlinu će sutra biti otvoreno groblje za lezbejke, najavio je danas list Berliner Cajtung. Groblje površine 4.000 kvadratnih metara, u kvartu Prenclauer Berg, moći će da primi 80 urni ili grobova.

Inicijator je fondacija Sapfo iz Hanovera, koja podržava projekte zajedničkih stambenih jedinica za lezbejke. Sapfo je četiri godine tražila lokaciju za groblje i opredelila se za jedno berlinsko, od pre 200 godina, navela je fondacija.

Fondacija je za preuređenje dobila dozvolu protestantske parohije, koja upravlja tim grobljem.

Portparolka Zelene stranke Anja Kofbinger je rekla da je ideja "divna i romantična", dok je portparol vladajuće konzervativne stranke CDU Štefan Evers rekao da oni koji su deo zajednice ne treba da se izoluju u smrti.

Na pitanje: "Da li je potrebno posebno groblje za homoseksualne osobe?", 80 odsto ispitanih Nemaca je reklo: "Ne!".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa stankovic

    5. april 2014 | 19:52

    Mislim da je to hronična glupost. LGBT populacija, kako u inostranstvu, tako i domaća, na sve moguće načine ističu svoje opredeljenje. Zašto groblje ? Zar pokojnik treba da bude označen kao gej ili je apsolutno nevažno ? Žele svoju "Paradu ponosa" OK dajmo im, žele imat svoje klubove, OK dajmo im, žele oformit brakove, OK ženite se i udajte, ali da imaju svoje groblje, to je malo previše. Da kojim slučajem neće tražiti svoju vojsku i policiju ?

  • Наташа

    5. april 2014 | 22:30

    Paradoksalno je sto gej osobe isticu neravnopravnost i zalazu se za ravnopravnost svih ljudi, a uvek pronalaze nacine da se odvoje od strejt osoba.

  • Stefan

    5. april 2014 | 21:41

    Malo preteruju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA