Stotine građana Verone tražilo oslobađanje boraca za nezavisnost Veneta (VIDEO)

Demonstranti su zahtevali oslobađanje 24 aktivista koji su uhapšeni pod sumnjom da su nameravali da zauzmu Trg Svetog Marka improvizovanim tenkom

  • 5

Stotine stanovnika Verone izašle su danas na ulice, ponovo tražeći nezavisnost regiona Veneto i zahtevajući oslobađanje 24 aktivista, uhapšenih pod sumnjom da su nameravali da zauzmu Trg Svetog Marka u Veneciji, uz pomoć improvizovanog tenka.

Demonstranti su duvali u pištaljke, mahali zastavama Veneta i bacali dimne bombe crvene i žute boje, simbolične za ovaj region. Protest, koji je počeo na Trgu Pjaca del Sinjori, u centru Verone, održan je i sa ciljem da se Veneto oslobodi mafije, prenela je "Rusija danas".

- Zatvori su za kriminalce i mafiju, a ne za očeve i majke porodica - poručio je okupljenima federalni sekretar Lige za sever, koja se bori za autonomiju severnih, bogatijih regiona, Mateo Salvini.

Salvini je ponovio da protest u Veroni ima miran karakter.

- Ovde smo da odbranimo slobodu mišljenja i govora. Izbor Lige je nenasilje - istakao je on i dodao da će "ovo biti marš slobode, ljudski lanac osmeha".

Prema Salviniju, italijanska vlada je hapšenjem aktivista u sredu, "u zatvor smestila ideje".

Italijanska policija je, u sredu, uhapsila 24 osobe, uključujući bivšeg člana parlamenta, pod sumnjom da su prikupljali oružje kako bi nasilno odvojili severni region Veneto od ostatka Italije. Policija je saopštila da je ta grupa od buldožera uspela da napravi tenk sa topom, koji je planirala da upotrebi za napad na Trg Svetog Marka.

Oni su osumnjičeni za terorizam, podrivanje demokratskog poretka i proizvodnju oružja, a još 27 ljudi nalazi se pod istragom. Za ovakve optužbe, predviđene su kazne do 15 godina zatvora.

Krajem marta, građani Venecije i okolnih oblasti glasali su elektronskim putem za otcepljenje od ostatka Italije i formiranje sopstvene države, za šta se izjasnilo 89 odsto glasača.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MARIO

    6. april 2014 | 21:38

    Italijanski mediji uopste,ne javljaju o tome.juce ih je bilo oko 400

  • anti antifa

    6. april 2014 | 22:43

    Подршка целовитој Италији уједињеној са отетом Фијумом,Истријом,Северном Далмацијом и Адријанским острвима

  • Leonardo

    7. april 2014 | 05:16

    Volim te , Verono moja !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA