Forenzički institut iz Haga radi veštačenje ubistva Dade Vujasinović

Nacionalni forenzički institut iz Haga potvrdio je da može da uradi superveštačenje ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović

  • 6
Radislava Dada Vujasinović Foto: dadavujasinovic.com

Predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić rekao je danas da je Nacionalni forenzički institut iz Haga potvrdio da može da uradi superveštačenje ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović.

- Nacionalni forenzički institut iz Haga je potvrdio da mogu da urade superveštačenje i kada je reč o balističkom i sudskomedicinskom delu. Stupili smo u kontakt sa tužiteljkom iz Holandije koja se u ime EU nalazi u Beogradu kao stručna pomoć našem pravosuđu i napravili dogovor oko preliminarnih radnji. Najavljeno je da bi posle Uskrsa mogli da očekujemo naredni sastanak na kom će se napraviti plan njihovih aktivnosti - kazao je Matić za agenciju Beta.

On je rekao da će paralelno sa ovim, tužilaštvo uzeti izjave od osoba koje je predložila porodica, a za koje postoje indicije da bi mogle da imaju informacije o ubistvu.

Prema njegovim rečima, u proteklih dvadeset godina, policija je zagubila forenzički materijal sa mesta ubistva i sa obdukcije, a promenjeno je i nekoliko tužilaca i advokata.

- Analizirajući liniju odgovornosti sa novom pretragom, pronađena je kesa u ormaru inspektora koji je radio na ovom slučaju, a koji je u međuvremenu preminuo. Odlučili smo da superveštačenje poverimo neutralnoj kredibilnoj stranoj instituciji i zbog toga se ovaj paket čuva nedirnut, kako bismo mogili da ga ustupimo na ekspertizu - naveo je Matić.

On je objasnio da je Komisija pokušala da angažuje Institut za bezbednost iz Vizbadena, ali da su dobili odgovor da "nema dovoljno neophodnih elemenata na osnovu kojih bi oni mogli da daju kredibilno veštačenje".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je agenciji Beta da je "neverovatno što ni posle dve decenije ne postoje želja, volja i mogućnosti da se sazna prava istina kako je stradala Dada Vujasinović".

- Bez obzira na izvesne nade koje su se javile u poslednje vreme, mi, nažalost i dalje ne vidimo bitan pomak u istrazi i to je ono što nas čini nespokojnim. Smatramo da svi nadležni organi moraju mnogo više napora da ulože na rasvetljavnaju ovog ubistva, jer smrt Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića predstavlja ne samo naš dug prema njima, već i veliki teret koje srpsko novinarstvo i društvo nose svih ovih godina - rekao je Obradović.

Radislava Dada Vujasinović, novinarka magazina "Duga" ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga utvrdila je da se novinarka ubila, ali je posle ponovljene istrage, januara 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu.

Dada Vujasinović je kao novinarka magazina "Duga" izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a među prvima u Srbiji istraživala je organizovani kriminal i veze između politike i podzemlja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA