Na naplatu stiglo šest milijardi dolara iz SFRJ

Dugove s kraja 70-ih i početka 80-ih godina prošlog veka najviše pravio tadašnji premijer Veselin Đuranović

  • 0

Među dugovima koji su u 2012. stigli na naplatu nalaze se i krediti od oko šest milijardi dolara još iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji će se otplaćivati do 2014. godine.

U pitanju su dugovi s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina, koje je najviše pravio tadašnji premijer Veselin Đuranović.

Prema podacima Narodne banke Srbije, samo ove godine na otplatu dospeva nešto manje od milijardu evra državnog duga (ne računajući privatni od 2,8 milijardi). Već naredne godine, koju mnogi ekonomisti takođe uzimaju kao kriznu, iz budžeta će na ime dugova biti potrebno izdvojiti 1,5 milijardi evra, a godinu dana posle dodatne 1,4 milijarde.

Ekonomista Mlađen Kovačević, koji se ovom problematikom bavi duže od 30 godina, kaže da je većina dugovanja nastala pre devedesetih.

- Dug države je 1978. godine bio skroman, a onda je počeo da raste sve do 1983. godine. Za vreme Miloševića zemlja se zadužila svega 400 miliona evra. Tada je kredite bilo moguće dobiti samo od Kine i Kuvajta, a veće zaduživanje su onemogućile sankcije. Nisu otplaćivane mnoge spoljne obaveze, ali predsednici vlada u vreme Miloševića - Radovan Božović, Nikola Šainović i Mirko Marjanović nisu imali ni mnogo prilika da uzmu kredite iz inostranstva - pojašnjava Kovačević.

Srbija je u oktobru 2000. godine nasledila dug od 10,8 milijardi dolara. Pariski i Londonski klub poverilaca potom su otpisali deo duga, ali su stara dugovanja i dalje ostala na visokom nivou od oko 6,4 milijarde dolara.

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da su dugovi rapidno rasli pre vladavine premijera SFRJ Milke Planinc. Republike su tada imale mogućnost da se samostalno zadužuju, a zajmove su odobravale uglavnom međunarodne finansijske institucije. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde...

Ako se saberu svi dugovi, za tačno tri i po godine aktuelne vlade pozajmili smo 5,7 milijardi evra, što je više nego u vreme svih premijera u poslednjih 20 godina zajedno.

(Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA