NEREDI U HARKOVU: Demonstranti proglasili republiku! (VIDEO)

Agencija UNIAN navodi da se čuju i eksplozije šok-bombi, a da su na zgradu Harkovske oblasne administracije bacani i "molotovljevi kokteli", zbog čega je izbio požar u dve prostorije, koji je naknadno ugašen

  • 5

Proruski aktivisti proglasili su danas tokom demonstracija "Narodnu Republiku" u Harkovu, odakle večeras ruske ruske i ukrajinske novinske agencije izveštavaju da je policija potisnula demonstrante iz zgrade oblasne administracije u tom gradu na istoku Ukrajine.

Agencija Interfaks prenosi izjavu izvora u policiji da su njeni pripadnici potisnuli demonstrante protiv novih ukrajinskih vlasti iz zgrade Harkovske oblasne administracije, zbog čega su učesnici protesta zapalili automobilske gume ispred ulaza i zgradu zasipaju kamenicama.

Agencija UNIAN navodi da se čuju i eksplozije šok-bombi, a da su na zgradu bacani i "molotovljevi kokteli", zbog čega je izbio požar u dve prostorije, koji je naknadno ugašen.

Ukrajinska nacionalna novinska agencija Ukrinform javila je prethodno da su na proruskom mitingu u Harkovu izabrani "alternativni odbornici" Harkovske oblasne skupštine koji su proglasili "Harkovsku Narodnu Republiku".

Ukrinform je prenela saopštenje "odbornika" da će "Harkovska Narodna Republika" graditi odnose sa drugim državama u skladu sa međuanrodnim pravom, obratiti svrgnutom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču kako bi legalizovao današnji skup, kao i vladi Rusije sa molbom da posreduje u održavanju referenduma o federalizaciji.

"Alternativni odbornici", čiji se broj ne navodi, položili su zakletvu na stepeništu zgrade Oblasne administracije, dodaje agencija.

Interfaks navodi da su prethodno "odbornici" izrazili nepoverenje odbornicima Harkovske oblasne skupštine, a da će odluke koje su donete stupiti na snagu posle odobrenja na oblasnom referendumu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    8. april 2014 | 05:00

    Americki debili se preracunali opet!!! Nisu znali da ce Rusi odigrati na njihovu kartu u vezi Kosova ! Pa sad Rusija raste ko da je od kvasca :)))) przzz

  • Metla ali brezova...

    8. april 2014 | 01:33

    Tako je slovenska braco,odredimo granice pravoslavlja...

  • Bleki

    8. april 2014 | 06:39

    Sad samo da Rusi da traže Kaliforniju koja je bila njihova još za vreme Napoleona a kasnije prodata zajedno sa Aljaskom po vantržišnoj ceni.Čak su i Havaji jedno vreme bili u ruskim rukama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA