Radno mesto u javnom sektoru košta 9.000 evra!

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić smatra da bi 30.000 radnika godišnje iz javnog sektora moglo da se prebaci u privatni

  • 3

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić smatra da bi 30.000 radnika godišnje iz javnog sektora moglo da se prebaci u privatni.

Na pitanje koliko je u ovom momentu realno da se višak zaposlenih iz javnog sektora prebacuje u privatni i koliko bi ih se sada moglo zaposliti kod privatnika, Rajić veli da potencijala u realnom sektoru ima, ali da se ništa ne može precizirati dok se takav program ne donese.

- Radno mesto u javnom sektoru u Srbiji košta oko 9.000 evra, što uključuje sve troškove njegovog održavanja, a taj bi se novac odvajao u fond iz kojeg bi se raspisivali programi za privatne firme. One bi sigurno zaposlile viškove, pod uslovom da dobiju tih 9.000 evra po radniku, kao kredit sa jedan odsto kamate - objašnjava Rajić.

Po rečima Rajića, nova vlada morala bi, ako zaista želi da reši problem enormnog broja zaposlenih u državnom sektoru, morala da raspiše javni konkurs za ključna mesta u državnim preduzećima, na koji bi mogli da se jave naši stručnjaci koji rade u inostrnstvu.

- Našim ljudima koji su u svetu postigli uspeh na sličnim radnim mestima trebalo bi, uz odgovarajuće plate, omogućiti da se vrate u Srbiju i dati im odrešene ruke kako bi mogli da rade kvalitetno. Ali, samo pod uslovom da i takvo zapošljavanje ne bude stranačko", naglašava Rajić. On je ocenio da će kresanje javnog sektora biti zapravo najveći ispit za novu vladu Srbije, na kojem će pasti ako to ponovo bude samo podela kadrova, bez dubinskih rezova. Javnim preduzećima treba profesionalno menadžersko upravljanje, ne iz stranke - naglašava on.

Kako je naveo, od oko stotinu hiljada privrednih društva i preduzetnika u Srbiji je oko 28.000 kvalitetnih, ali mnoge od tih zdravih firmi nemaju znatnu imovinu i sredstva za garancije da bi podigle kredite.

Naš sagovornik napominje da je u Srbiji čak 45 odsto zaposlenih na državnim jaslama, dok ih je u istočnoevropskim zemljama 18 procenata, a u EU oko 12 odsto. Realan broj zaposlenih u javnom sektoru kod nas bi bio oko 350.000, veli on. Pomenimo, prema podacima Ministarstva finansija, ovaj sektor ima 781.000 od ukupno 1,7 milion zaposlenih.

Međutim, da bi privatni sektor mogao da zaposli višak radnika iz javnog, neophodno je, pre svega, uraditi dve ključne stvari – smanjiti birokratiju i namete, napominju u Uniji poslodavaca Vojvodine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    8. april 2014 | 11:09

    Koji privatnici? Uvoznici i tržni centri? Daje vi plate radnicima u skladu sa profitom koji pravite, a ne da radnike držite ispod minimalaca, a da ispumpavate novac napolje!

  • lang

    8. april 2014 | 13:02

    Koji privatnici? Ko je pomogao privatnicima u EU i USA ? Pomoc da od vlade dobiju robove koje placaju 20.000 din.? Robove plus novac da dobiju , he,he,he Svako iole razuman - pametan vidi sta se na zalost desava :( Sindikati kupljeni , zakon o radu 100% na stetu radnika....sto ga ne prepisu od EU pa da vide gde se postuju radnici... Daj boze da gresim ali ovo ako prodje nece nista lepo uslediti !

  • frizerka

    8. april 2014 | 23:10

    Imam 34 godine radila sam u sest salona u zadnje 4 godine u niti jednom nisam bila prijavljena a slali me sa zavoda za zaposljavanje na te poslove.imam 8 god.radnog staza Al ni dana u Srbiji ja se pitam sta rade inspekcije i to je javni sektor dal inspekcije imaju inspekcije tj.nekoga da ih tera da rade nešto.u suprotnom te gazde koji ne mogu priuštiti sebi da plate radnike i doprinose sto potrazuju na zavodu radnike nije mi jasno.i napokon nakon svega kako će ljudi mojih godina ostvariti pravo na penziju danas-sutra:(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA