Medvedev traži ispitivanje presude Hodorkovskom

Nekada najbogatiji čovek Rusije uhapšen 2003. i osuđen za utaju poreza na osam godina robije

  • 0

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev zatražio je od Kancelarije ruskog generalnog tužilaštva da ispita zakonitost i opravdanost krivičnih presuda protiv 32 lica, među kojima su i Mihail Hodorkovski i Platon Lebedev, saopštila je Pres služba Kremlja.

Medvedev je dao uputstva tužilaštvu posle sastanka sa liderima neregistrovanih ruskih političkih stranaka, održanog 20. februara, kada mu je predat spisak od 32 lica za koja opozicija traži pomilovanje.

Medvedev je dao rok tužilastvu do 1. aprila da mu prosledi izveštaj o tim presudama, a javnost je o tome upoznata danas, dan pošto je Vladimir Putin osvojio predsedničke izbore u Rusiji i novi šestogodišnji mandat.

Posle tog sastanka, kopredsednik neregistrovane Partije narodne slobode (PARNAS) Vladimir Riškov izjavio je da je Medvedev obećao da će ih precizno izvestiti za svako lice s liste o osnovanosti donete presude i utvrditi da li je postojala politčka motivisanost.

Medvedev je, takođe, naložio Ministarstvu pravde da pruži informaciju o osnovama za odbijanje registracije PARNAS-a.

Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek Rusije, uhapšen je u 2003. godine i osuđen za utaju poreza na osam godina robije.

Iz zatvora je trebalo da izađe pre nekoliko meseci, da nije 2010. godine ponovo osuđen na drugu zatvorsku kaznu zbog "potkradanja" sopstvene naftne kompanije "Jukos".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA