Procureli poverljivi dokumenti: EU odustaje od Južnog toka?

- Pazite što radite. Znam da u Bugarskoj ima ruskih agenata - upozorio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo neke moćnike u tamošnjoj vladajućoj Socijalističkoj stranci

  • 21

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je nagovestio da će Evropska unija uskoro uvesti prave sankcije Rusiji i da je gradnja Južnog toka "mrtav posao".

Poverljivi dokumenti koji su procureli u javnost jasno predočavaju da se formalno od izgradnje tog 50 milijardi dolara vrednog gasovoda s evropske strane još nije odustalo, ali Barozovi komentari bugarskom političkom vrhu su prilično jasni.

- Pazite što radite. Znam da u Bugarskoj ima ruskih agenata - upozorio je Barozo vlast u Sofiji. On je time upozorio neke moćnike u tamošnjoj vladajućoj Socijalističkoj stranci, da ne pokušavaju da spreče pooštravanje sankcija prema Rusiji, koje bi mogle rezultirati zamrzavanjem Južnog toka.

Barozo je poručio da im ne bi bilo pametno da stanu na put ujedinjenom odgovoru EU na ruske poteze u Ukrajini, prenosi britanski Telgraf.

Gasovod je trenutno u izgradnji u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a glavni vod u dva kraka trebalo bi da prolazi još kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

Glavni ruski igrač u Južnom toku je državni gasni konglomerat Gasprom, kojim upravljaju moćni oligarsi bliski Vladimiru Putinu. Gasprom ovih dana ucenjuje službeni Kijev udvostručenom cenom plina.

Važna evropska veza dugi niz godina u Gaspromu je bio bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je nakon gubitka izbora obavljao važne funkcije u tom gasnom divu.

- Južni tok je besmislen. Ne dovodi u Evropu nove količine gasa, već mu je jedini cilj da zaobiđe Ukrajinu, a politika Zapada u ovom trenutku je pronaći način za trošenje velike količine novca kako bi se istu tu Ukrajinu spasilo - kaže za Telegraf profesor Alan Rajli sa sa Siti Univerziteta.

Evropa će navodno alternativu Južnom toku pronaći u plinovodu Nabuko, koji bi Starom kontinentu trebalo da dopremi plin iz Azerbajdžana.

Iz Moskve zasad nema službenih reakcija na najnovija zbivanja oko Južnog toka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djordje

    8. april 2014 | 19:48

    kako se ovi igraju sa ljudskim zivotima, veliko zlo se sprema.

  • Milan

    8. april 2014 | 20:48

    Obican covek nije svestan kakve se igre igraju u svetu u svako trenutku i samo je pitanje kad ce se preigrati i zapoceti rat.jebale ih pare zar su toliko vredne da se sve svodi na njih??

  • Matori

    8. april 2014 | 20:13

    Ma nema veze! Mi da nastavimo kopanje pa ako ne bude gasa povezemo to na Bacevicev kanal i milina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA