U Srbiji se maloletni drogiraju čime stignu!

Broj maloletnika koji se drogiraju Srbiji poslednjih godina je u porastu. Od droga koriste ono što im je pri ruci -marihuanu, ekstazi, LSD, amfetamin, ali i lepak, boje, lakove i naftne derivate

  • 22

Podaci Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu pokazuju da broj maloletnih narkomana drastično raste poslednjih godina u Srbiji, kao i da se deca drogiraju čime stignu marihuanom, ekstazijem, LSD, amfetaminom, ali i naftnim derivatima, tabletama, bojama, lakovima...

Psihijatar Dnevne bolnice za zavisnost u adolescenciji Svetislev Mitrović naglašava da je najmlađi pacijent imao samo 13 godina.

- To dete je istovremeno uzimalo marihuanu, alkohol, duvan i amfetamin, što ga je odvelo u tešku zavisnost. Zvanične statistike nema, ali naša iskustva pokazuju da je broj maloletnih zavisnika sve veći i da su  sve mlađi - kaže Mitović za Informer.

On objašnjava da deca u svet droga najčešće ulaze preko duvana i droga. Vrlo često, deca podležu i pritisku vršnjaka pa drogu probaju na žurkama i koncertima.

- Kad već postanu zavisnici, nije retkost da kradu sedative iz kuće, koji su propisani nekom članu porodice. Nažalost, čujemo i da su ih neki kuovali u apotekama. Sve ove supstance dostupne su preko dilera po povoljnim cenama - zaključuje Mitrović.

Škole naglašavaju da je ovaj problem tabu-tema između profesora i roditelja.

- Narkomanska zavisnost je bolest, a roditelji su vrlo osetljivi. Ne samo što ne smemo dete da uputimo na lečenje, već ne možemo na to ni direktno da ukažemo - ističe psiholog Geodetske škole u Beogradu Ljiljana Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saška

    9. april 2014 | 00:35

    Koliko je samo diplimirani sprecijalnih pedagoga nezaposleno i godinama na NSZ a sve više ima potreba za ovim profilima u osnovnim školama!!! Zapošljavajte nas...

  • Realnost

    9. april 2014 | 07:30

    E ja sa svojom decom provodim svaki trenutak slobodnog vremena i trujem ih sportom i jos me nisu videli pijanog akamoli drogiranog ! I meni hvala bogu uspeva u tome .

  • anti antifa

    9. april 2014 | 07:04

    Све је то последица нерада и џабалебарења.Да они имају шта да раде не би им овакве глупости падале на памет

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA