Isterali Srbe, naselili krdo divljih svinja!

Povratnici u Predrazi u BiH već neko vreme moraju da se brane od napada divljih svinja koje su na to područje ubacili pripadnici lovačke sekcije "Klek"

  • 2

Bezbednost i imovina srpskih povratnika u vozućkom naselju Predrazi, u Federaciji Bosne i Hercegovine, narušena je nekontrolisanim ubacivanjem krda divljih svinja koje je organizovala lokalna Sekcija Lovačkog društva "Klek" iz Zavidovića, izjavio je Srni predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

On je osudio ubacivanje krda opasne divljači, pravljenje hranilišta u blizi srpskih kuća i ignorisanje žalbi srpske povratničke populacije u Predrazima da su ugrožena njihova bezbednost i imovina, prenosi Srna.

- Reč je o krdu od oko 16 poludivljih svinja dovezenih sa nepoznatog uzgojilišta, veterinarski čipovano - naveo je Blagojević i dodao da se životinje ne plaše ljudi i dolaze neposredno do samih kuća i pomoćnih objekata, praveći ogromnu štetu na poljoprivrednim zasadima i objektima.

On je podsetio da je Udruženje poslednji kontakt sa predstavnicima vlasti iz Zeničko-dobojskog kantona ostvarilo prošle godine, tokom posete Doboju tadašnjeg premijera ovog kantona Muniba Husejnagića i ministra unutrašnjih poslova Rifata Delića, a u vezi sa fizičkim napadom na 53-godišnjeg Duška Đurića iz zaseoka Trnići kod Stoga, naselja 23 kilometra udaljenog od Zavidovića.

- Tadašnja obećanja o obezbeđivanju sigurnosti povratničkoj populaciji nisu ispoštovana - istakao je Blagojević, ukazavši da Husejnagić do danas nije odgovorio zahtevima Zavičajnog udruženja Zavidovićana za održavanje sastanka na kojem bi se razgovaralo o obezbeđivanju normalnog života lokalnom srpskom stanovništvu.

Meštanin naselja Predrazi Desimir Pašalić rekao je da mu je krdo pričinilo štetu u bašti i voćnjaku, a da je žica, koju je postavio da se zaštiti, ukradena. On je naveo da su predstavnici Lovačkog društva izašli na teren, ali nakon razgovora nisu preduzete radnje da se situacija promeni.

- Licemjerno je tumačenje da se "otvorenim lovištem" smatra prostor udaljen od kuća svega 300 metara i da je na meštanima da zaštite svoja imanja - izjavio je Pašalić.

Meštanin Sretko Ilić rekao je da već mesec dana, od kako je dovezeno krdo na ovo područje, danonoćno odbijaju životinje od svog imanja. On je naveo da je policija obaveštena o ovom slučaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДрАган

    9. april 2014 | 21:18

    E ovaj Zoran Blagojevic se mijesa u sve zivo! Daj covjece odmori jbt. Ti si glavni Baja za OKI, Elektro Doboj, izbjeglice, Zavidovicane, borce i sta sve ne ... Odmori covjece

  • dunja

    10. april 2014 | 17:18

    Sigurno Hrvati, Bošnjaci se ne bakću sa svinjama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA