OPASNA ANGELA: Kancelarka koja vlada Evropom

Za 3.062 dana, koliko je Merkelova nemački kancelar, ona vlada Nemačkom, ali i Evropom sigurno i suvereno, a njen stil vladanja se opisuje kao tehnokratski i bez emocija

  • 12

Nemački kancelar Angela Merkel je danas 3.062 dana u službi kao nemački kancelar, što je više od sva tri njena socijaldemokratska prethodnika, ali manje nego što je bio Helmut Kol, ''kancelar-rekorder'' na toj funkciji i njen ''politički otac'', javljaju nemački mediji, pišući o ''istorijskom formatu'' prve žene-kancelara.

Merkelova je duže u službi od bivših socijaldemokratskih kancelara Vilija Branta, Helmuta Šmita i Gerharda Šredera, kao i od demohrišćanskih kancelara Ludviga Erharda i Kurta Georga Kizingera, ali nije duže od prvog posleratnog kancelara, takođe, demohrišćanina, Konrada Adenauera.

Merkelovoj, da stigne svog ''političkog oca'' Kola, od koga se u jednoj aferi o donacijama njihove Hrišćansko-demokratske unije (CDU) hladnokrvno distancirala, potrebno je još 2.809 dana, prenose mediji, a televizije u anketama sa građanima, pokazuju da su Nemci zadovoljni svojim kancelarom i da bi želeli da ona ostane i dalje na službi.

Za 3.062 dana, koliko je Merkelova nemački kancelar, ona vlada Nemačkom, ali i Evropom sigurno i suvereno, a njen stil vladanja se opisuje kao tehnokratski i bez emocija.

Merkel je sve ove godine vodila Nemačku, ali i Evropu, sprovodila svoju volju, zbunjivala i iza sebe ostavljala političke protivnike, beskompromisno spasavala Grčku i evro, odnosno, štitila nemačku privredu i kao ni jedan evropski političar, ''muški'' i časno branila interese svoje zemlje, ali i ne baš nežno, obeležila evropski put Srbije.

Merkel je bila i ostaje glavni partner srpske diplomatije na putu Srbije ka EU i ključna politička figura EU, koja se ne može ni zaobići, ni prevideti, a izgleda ni lako ubediti u promenu mišljenja.

Osim političke moći, ova ćerka evangelističkog pastora, rođena u Hamburgu i odrasla u DDR i žena univerzitetskog profesora sa prezimenog bivšeg muža, raspolaže, izgleda, i ličnom odvažnošću.

Merkelova se ''usudila'' da, kao prvi nemački kancelar, baš u Kancelarskoj službi usred Berlina, pre nekoliko godina primi tibetanskog verskog i političkog vođu Dalaj lamu i tako ''navuče'' gnev Kine ili da američkom predsedniku Baraku Obami, dok je bio predsednički kandidat, zabrani da govori pred Brandenburškom kapijom.

Ona je to uradila i ''ostala na nogama''- odnosi Nemačke sa Kinom su dobri i prijateljski, a Obama joj je pre par godina dodelio ''medalju slobode'', najviše američko civilno priznanje i kao prvom evropskom političaru priredio državni banket.

Time je Merkel potvrdila da u politici, izgleda, nema neprijatelja, već neistomišljenika i da situacija menja mišljenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    10. april 2014 | 13:10

    Merkel je spikerka |voditeljka programa| ,ona samo čita kako je napisano

  • Skituljko

    10. april 2014 | 12:40

    Prava masonka,nema sta.

  • Klasika

    10. april 2014 | 12:35

    Pa sta vam to govori. Isto kao Hitler samo na malo kulturniji nacin. Vlada evropom i izvlaci sve iz okolnih zemalja dok nesto i imaju, kad ne budu imali ima da izbije treci svetski rat. Zato je i Nemacka privreda jaka, jer uzimaju sve od ostalih i time cuvaju svoje zlato i sve ostalo. Pa pokrali su pola Evrope , video bih ja njihov bmw ili vw da nisu pokrali toliko i da i dalje ne uzimaju, bili bi gori od Zastave i Juga. Za sto dalje pd EU , jer ce i dusu da nam uzmu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA