Srpkinja dobila prestižnu nagradu za zaslužne imigrante u Americi

Pijanistkinja, kompozitorka i humanitarka Marina Arsenijević dobitnica je ovogodišnje Medalje časti Ostrva Elis koja će joj biti uručena 10. maja u toj njujorškoj luci

  • 6

Pijanistkinja, kompozitorka i humanitarka Marina Arsenijević dobitnica je ovogodišnje Medalje časti Ostrva Elis, koja će joj biti uručena 10. maja na tom ostrvu u njujorškoj luci. Ovo priznanje predstavlja simbol ulaska u SAD miliona imigranata s kraja 19. pa sve do prve polovine 20. veka.

Kako je saopšteno iz Nacionalne etničke koalicije organizacija (NECO), osnivača nagrade namenjene zaslužnim imigrantima koji su dali veliki doprinos Americi, Arsenijević je jedna od stotinak ovogodišnjih dobitnika jedne od najprestižnijih američkih nagrada, koju, kako se navodi, priznaju i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD.

Do sada je ovu nagradu dobilo šest predsednika, mnogi kongresmeni, naučnici, sportisti, zabavljači, izvršni direktori firmi i filantropi.

Marina Arsenijević, pijanistkinja i kompozitorka koja je dobila brojna međunarodna priznanja, zvezda je programa američke javne televizijske mreže PBS "Marina na Vest pointu: Jedinstvo kroz različitost", koji je nominovan za nagradu Emi.

Reč je o koncertu snimanom u čuvenoj vojnoj akademiji Vest Point, koji je emitovan više od 400 puta, a gledalo ga je oko 180 miliona gledalaca širom SAD.

Rođena i odrasla u Srbiji, u Evropi je stekla reputaciju super zvezde, prodavši više od milion albuma širom sveta.

Njena muzika je fokusirana na transformaciju različitih muzičkih žanrova i stilova ukrštanjem različitih kulturnih i etno ritmova sa tradicionalnim klasičnim temama i tehnikama.

Njena muzika je često opisivana kao "jedinstvena za uši, a ipak bliska duši".

Kasnije, tokom krize na Kosovu, usprotivila se mržnji i nasilju tako što je odvela Simfonijski orkestar RTS-a u najveću kosovsku dvoranu Boro Ramiz u Prištini, gde je izvodila i muslimansku i hrišchansku muziku. Taj koncert je prošao bez ijednog incidenta.

Kao rezultat tog čina ujedinjenja, međutim, politički ekstremisti su zabranili da se Marina Arsenijević pojavljuje na televiziji, a ona je odgovorila velikim brojem koncerata u tržnim centrima, hotelima i muzičkim halama.

Od 2002. živi u Americi, gde je nastupala više puta u Karnegi holu, svirala za tadašnju prvu damu Loru Buš u Vašingtonu, imala solističke koncerte širom Amerike i Kanade.

Pogledajte i pošlušajte video ove poznate pijanistinje:

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    12. april 2014 | 12:49

    O ovakvim ljudima vise da se pise, a ne o Soraji i Mimi Oro. Pohvala za Telegraf.

  • sudija

    12. april 2014 | 12:50

    Sve cestitke na posebnosti i ljudskosti.

  • Vladimir

    12. april 2014 | 12:28

    Prestižnu za emigriranje. U kategoriji najbolja ženska emigracija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA