HOROR U NIGERIJI: U sukobima ubijeno 135 civila

Za napade je optužena islamistička grupa Boko Haram, koja je u sukobu sa vlastima Nigerije još od 2009. godine, jer zahteva da na severoistoku te zemlje stvori strogu islamsku državu

  • 4

Ekstremisti su od srede na severoistoku Nigerije, u republici Borno ubili više od 135 civila, prenosi BBC. Za ove napade optužen je islamistički pokret Boko Haram. U toj oblasti je od početka godine u terorističkim napadima ubijeno više od 1500 ljudi, od čega je polovina civila.

Senator republike Borno izjavio je da je prva meta bio koledž za obuku nastavnika u gradu Dikva. Tamo je Boko Haram ubio petoro ljudi, i kidnapovao nekoliko žena, a zatim su spalili biblioteku do temelja.

Ekstremisti su potom napali dva sela blizu granice sa Kameronom, gde su ubili preko 130 ljudi, izjavio je senator Borna, Ahmed Zanah.

Najnoviji napadi desili su se u sredu i četvrtak prošle nedelje, u kojima je prema preliminarnim izveštajima život izgubilo oko 70 ljudi. Nigerijska vojska još nije komentarisala napad.

Vanredno stanje proglašeno je u republikama Borno, Jobe i Adamava, na severoistoku Nigerije. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su Boko Haram i nigerijsku vojsku što nisu uspeli da zaštite civile. Preko 250.000 ljudi napustilo je svoje domove zbog sukoba dve zaraćene strane.

Boko Haram vodi pobunu još od 2009. godine zahtevajući pravo da stvori strogu islamsku zemlju na severoistoku Nigerije.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    13. april 2014 | 13:12

    Evo vidimo sad kako EU i Amerika reaguju na ova ubistva i to civila koja se desavaju svakodnevno....ne reaguju nikako zato sto nemaju nikakvog interesa.Ali zato se o jadu zabavise sa Ukrajinom i Rusijom iako do danas nije bilo poginulih osim sporadicni slucajevi.Znaci nema nafte,zlata,dijamanata,rude,jakih firmi itd. pa onda mozete da se ubjate do mile volje novac i interesi su jedino zbog cega Amerika i EU reaguje ljudski zivoti su nista.

  • AfricA

    13. april 2014 | 17:15

    Boki, ne lupaj. Nigerija ima vise nafte od Rusije i Ukrajine zajedno, ali je Vlast vec godinama proamericka, i zasto bi se amerika, ili bilo ko mesao. A vecina napada u Nigeriji je upravo da bi skocila cena nafte. Inace Ng je jako bogata naftom, gasom, dijamantima, takodje veliki izvoznik poljoprivrede.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA