NA PRVOJ LINIJI FRONTA: Ispovest američkog džihadiste (FOTO) (VIDEO)

Amerikanac Erik Harun otputovao je u Siriju 2013. godine, a tamo se borio na strani nekoliko pobunjeničkih grupa protiv režima predsednika Bašara al Asada. Prethodno je boravio u Egiptu gde je aktivno učestvovao u pobuni i svrgavanju tadašnjeg predsednika Honsija Mubaraka

  • 16

Amerikanac Erik Harun, borio se u Siriji rame uz rame sa pobunjenicima i borcima Al Kaide protiv režima Bašara al Asada. On je učestvovao u nekoliko operacija, a u domovini je optužen za terorizam.

Američki džihadista kako su ga nazivali, otputovao je u Siriju 2013. godine. Prethodno je boravio u Egiptu gde je aktivno učestvovao u pobuni i svrgavanju tamošnjeg predsednika Honsija Mubaraka.

Nakon završetka nemira u Egiptu, Harun je išao od jedne do druge zemlje koje su bile zahvaćene takozvanim "arapskim prolećem", da bi na kraju završio u Siriji.

- Ljudi sa kojima sam se borio protiv Bašara al Asada su uglavnom hrišćani, ali ima i drugih. Oni jednostavno žele slobodu i zato se bore - ispričao je tokom jednog intervjua Harun.

On je u Siriji napravio i nekoliko video snimaka sa prvih linija fronta. Kako kaže, najveći problem mu je predstavljalo to što je slabo govorio arapski.

Tokom borbi u Siriji, on je se borio sa različitim grupama pobunjenika. Međutim, on tvrdi da sve imaju isti cilj - borbu za slobodu i demokratiju.

Po napuštanju ratišta u Siriji saznao je da FBI sprovodi istragu protiv njega jer je američkim građanima zabranjeno da se bore u Siriji.

Ovog Amerikanca, koji je promenio veru i postao musliman, su potom optužili za izdaju nacionalne bezbednosti i saradnju sa teroristima i pretila mu je doživotna robija. Harun je uhapšen i držan u samici 22 sata dnevno.

Kazna mu je preinačena i on je dobio tri godine zatvora. Ipak, odsluženje te kazne neće dočekati.

Harun je preminuo prošle nedelje, u 32. godini života. Uzrok smrti nije poznat. Spekuliše se da se predozirao. Njegovo telo pronašli su roditelji u Arizoni.

Pogledajte njegovu priču:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gekke Joopie

    14. april 2014 | 15:39

    Ovaj Dzihadista laze! sirijski Hriscani su na strani Asada i njegove vojske jer im jedino Asad i vojska donekle garantuju kakvu takvu buducnost na tim prostorima!

  • Petar Arsenijević

    14. april 2014 | 15:11

    Što su ga optuživali u Americi?! Pa, borio se za njihove "interese".

  • nessa

    14. april 2014 | 15:23

    ako su ga optuzili da je ratovao za teroriste pa protiv koga se onda bori asad?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA