• 14

ISTRAŽUJEMO: Koja je američka nevladina organizacija dala srpskim NVO 730.000 dolara?

Na listi onih koji su dobili pomoć su Fond za humanitarno pravo, Jukom, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za evro-atlantske integracije, Biro za društvena istraživanja, Inicijativa mladih za ljudska prava, Zaječarska inicijativa, ali i Peščanik i E-novine

  • 14

Nevladina organizacija "Nacionalna zadužbina za demokratiju" (National Endowment for Democracy) iz SAD objavila je na svojoj internet prezentaciji koliko su novca donirali nevladinim organizacijama i pojedinim medijima u Srbiji u toku prošle godine, i po tom izveštaju ova organizacija poklonila pomenutima u našoj zemlji nešto više od 730.000 dolara!
U pomenutom izveštaju se nalazi spisak svih doniranih organizacija, suma koja je donirana, kao i obrazloženje za donirani novac. Najviše je dobila organizacija koja je nepoznata široj javnosti, "M.E.S.A 10", kojoj je donirano 55.000 dolara. U obrazloženju se navodi da je ovo organizacija koja će "promovisati demokratske vrednosti, ojačati debatne veštine i ohrabriti nezavisno i kritičko mišljenje među studentima u Srbiji.

- U partnerstvu s dva Univerziteta iz Srbije i dva iz Slovačke, ova organizacija će uraditi niz predavanja i sprovesti debatu na temu evroatlantskih integracija, s posebnim akcentom na članstvo u NATO. Oko 800 studenata će direktno ili indirektno učestvovati u programu - piše u obrazloženju.
Printskrin: ned.org

Printskrin: ned.org


Na drugom mestu po količini doniranog novca je "Birodi", odnosno Biro za društvena istraživanja, koji je dobio 49.500 dolara.
- Novac se donira za praćenje i evaluaciju kvaliteta medijskog izveštavanja o pitanjima u vezi sa korupcijom - stoji na sajtu NED-a.
Istu količinu novca je dobila i "Zaječarska inicijativa", dok je "Inicijativa mladih za ljudska prava" dobila 49.000 dolara.
Po 47.000 dolara su dobili Fond za humanitarno pravo i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), a 39.000 dolara Centar za razvoj civilnog društva i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije i radio emisija "Peščanik".
Printskrin: ned.org

Printskrin: ned.org


U sledeću grupu ulaze oni koji su dobili 38.000 dolara, a to su "Centar za kulturnu dekontaminaciju" i "Centar za evro-atlantske integracije".
U izveštaju NED-a se navodi da je YUKOM dobio 35.500 dolara, internet portal E- Novine 35.000 dilara, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine 33.600 dolara, Organizacija "Simplicity" iz jugoistočne Srbije 31.000 dolara, "CRD" 30.000 dolara, "CK 13" 29.000 dolara, "CIVIC" 27.500 dolara, a "Milenium" 18.914 dolara.
Kompletan izveštaj organizacije "Nacionalna zadužbina za demokratiju" u kome je lista doniranih organizacija iz Srbije, kao i obrazloženja za donacije, možete pogledati ovde.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljanа.

    Новац добијен да нам промене менталитет, да се не осврћемо и зло памтимо НАТО бомбардовање, да не оптужујемо никога за пораст оболелих од карцинома, да заборавимо Косово и све оно што краси Српски народ, да будемо послушни робови кад једном, и ако, уђемо у ЕУ, једном речју 'да много не таласамо'. Да будемо оно што нам је запад зацртао.

  • Boki

    Sve agent do agenta a za dobrobit SAD-a kukala nam majka.

  • U Prolazu

    Lukoviću...... ti imaš dostojanstvo?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima