ISTRAŽUJEMO: Koja je američka nevladina organizacija dala srpskim NVO 730.000 dolara?

Na listi onih koji su dobili pomoć su Fond za humanitarno pravo, Jukom, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za evro-atlantske integracije, Biro za društvena istraživanja, Inicijativa mladih za ljudska prava, Zaječarska inicijativa, ali i Peščanik i E-novine

  • 14

Nevladina organizacija "Nacionalna zadužbina za demokratiju" (National Endowment for Democracy) iz SAD objavila je na svojoj internet prezentaciji koliko su novca donirali nevladinim organizacijama i pojedinim medijima u Srbiji u toku prošle godine, i po tom izveštaju ova organizacija poklonila pomenutima u našoj zemlji nešto više od 730.000 dolara!

U pomenutom izveštaju se nalazi spisak svih doniranih organizacija, suma koja je donirana, kao i obrazloženje za donirani novac. Najviše je dobila organizacija koja je nepoznata široj javnosti, "M.E.S.A 10", kojoj je donirano 55.000 dolara. U obrazloženju se navodi da je ovo organizacija koja će "promovisati demokratske vrednosti, ojačati debatne veštine i ohrabriti nezavisno i kritičko mišljenje među studentima u Srbiji.

- U partnerstvu s dva Univerziteta iz Srbije i dva iz Slovačke, ova organizacija će uraditi niz predavanja i sprovesti debatu na temu evroatlantskih integracija, s posebnim akcentom na članstvo u NATO. Oko 800 studenata će direktno ili indirektno učestvovati u programu - piše u obrazloženju.

Na drugom mestu po količini doniranog novca je "Birodi", odnosno Biro za društvena istraživanja, koji je dobio 49.500 dolara.

- Novac se donira za praćenje i evaluaciju kvaliteta medijskog izveštavanja o pitanjima u vezi sa korupcijom - stoji na sajtu NED-a.

Istu količinu novca je dobila i "Zaječarska inicijativa", dok je "Inicijativa mladih za ljudska prava" dobila 49.000 dolara.

Po 47.000 dolara su dobili Fond za humanitarno pravo i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), a 39.000 dolara Centar za razvoj civilnog društva i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije i radio emisija "Peščanik".

U sledeću grupu ulaze oni koji su dobili 38.000 dolara, a to su "Centar za kulturnu dekontaminaciju" i "Centar za evro-atlantske integracije".

U izveštaju NED-a se navodi da je YUKOM dobio 35.500 dolara, internet portal E- Novine 35.000 dilara, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine 33.600 dolara, Organizacija "Simplicity" iz jugoistočne Srbije 31.000 dolara, "CRD" 30.000 dolara, "CK 13" 29.000 dolara, "CIVIC" 27.500 dolara, a "Milenium" 18.914 dolara.

Kompletan izveštaj organizacije "Nacionalna zadužbina za demokratiju" u kome je lista doniranih organizacija iz Srbije, kao i obrazloženja za donacije, možete pogledati ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojvoda Nikola

    27. april 2014 | 17:13

    Podhitno zabraniti sve strane ne vladine organizacije kao PUTIN oni ulaze na mala vrata i potkopavaju ustav i poredak suverene drzave i velika su opasnost za mlade ljude kojima brisu nacionalnu svest istorojiju i kulturu!!! NIKAD U NATO ni ziv ni mrtav!!! Ja ne zaboravljam malu Milicu neduzne ljude i uranijum zbog koga nam nacija izumire!!!!

  • ap0calypto

    27. april 2014 | 16:56

    te nevladine organizacije su najvece zlo. posle "uspesne demokratizacije nase zemlje, samo su se namnozili kao vaške. niko ih ne kontrolise, ne zna se ko ih finansira, sta zapravo rade ovde? moze da prica ko sta hoce, ali sa njima su dosli i jehovi svedoci i crkva hristovog spasa ili kako se vec zove. i satanisti i kojekakvo zlo. da nam pricaju sta je dobro za nas, da nam govore kako smo u svemu gresili, i kako su tu da nas spasu. da okajemo svoje grehe, da budemo deo zapadnih vrednosti.

  • Stefan

    27. april 2014 | 18:41

    Dzaba vam dragi moji tu vam je i drzavni vrh... Za 10 godina ako ovako nastave mozgovi ce biti isprani i ova nasa naivna nacija ce pristupiti onima koji su je zaprasili uranijumom pa sada boluje od raka... Steta nasa lepa vojska je unistena unistili su sve cime smo pruzali otpor '99-te. Rudu zlata vade bez kontrole, umesto da to ide u devizne rezerve ide u Ameriku (vrse ispitivanja imaju naj savremeniju opremu) niko ih ne kontrolise. Vrbuju mlade studente, teraju nas da mrzimo seme sebe. Necu da kazem da je bio sjajan ali taj Milosevic je bar drzao neku cast kod svih nas, lepse sam se osecao tada bilo mi je puno srce, da gledam svoju malu zemlju a lepu kao iz sna, armiju brojnu, mlade vojnike opremu staru ali brojnu, fabrike koje rade pune mladih zena u plavim mantilima. Sve je sada propalo sve sto je imalo nekog smisla bar za mene spremni smo da damo sve za malo novca iz te unije. Braca bugari se zivi spaljuju zato sto nemaju za hleb, to im je donela ta EU u koju mi hrlimo, ista ta sto je dozvolila ono silno samaranje '99. Isprali su nam mozak da je tamo sjajno ali ko je bio i video nista posebno nije primetio... Steta za ovaj lep i pametan narod sto brzo zla zaboravlja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA