RASKRINKANI: Britanski farmaceuti optuženi zbog podmićivanja lekara

- To je prosta jednačina. Mi plaćamo lekarima, oni izdaju recepte. Mi ne plaćamo lekarima, oni ne izdaju recepte za naše lekove - izjavio je bivši komercijalista britanske farmaceutske kompanije u Poljskoj

  • 4

Britanska farmaceutska kompanija GlaksoSmitKlajn, GSK, optužena je u Poljskoj za podmićivanje lekara, izvestila je danas britanska mreža BBC.

Optužnica tereti 11 lekara i regionalnog menadžera GSK za korupciju u periodu od 2010. i 2012. godine. Lekari su, navodno, dobili novac kako bi promovisali lek GSK za astmu "Seretid".

- To je prosta jednačina. Mi plaćamo lekarima, oni izdaju recepte. Mi ne plaćamo lekarima, oni ne izdaju recepte za naše lekove - izjavio je bivši komercijalista GSK u Poljskoj, Jarek Višnjevski.

Višnjevski je objasnio da GSK, ako plati lekaru 100 funti, očekuje od njega da izda najmanje 100 recepata za određeni lek.

- To je mito - rekao je on i dodao da, mada se isplata zvanično definiše kao novac za edukativne usluge, lekari znaju da zauzvrat moraju da izdaju recepte.

Poljsko tužilaštvo tvrdi da ima dokaza za korupciju u najmanje 12 zdravstvenih centara.

- U zamenu za finansijska sredstva, lekari bi favorizovali proizvod koji predloži farmaceutska kompanija i prepisivali ga pacijentima - izjavio je portparol tužilaštva Kžištof Kopanija.

Jedan lekar je već priznao da je primio 100 funti kao nadoknadu od GSK za predavanje koje nikad nije održao i osuđen je na novčanu kaznu.

Kompanija je saopštila da je sprovela internu istragu i ustanovila da je jedan službenik odgovoran za zloupotrebu novca namenjenog za program u Poljskoj. Taj službenik je disciplinski kažnjen, naveo je GSK.

- Nastavljamo da istražujemo te navode i u potpunosti sarađujemo s poljskom Centralnom kancelarijom za borbu protiv korupcije - piše u saopštenju.

Ukoliko se dokaže da su navodi iz optužnice tačni, to bi značilo da je GSK prekršila i britanski i američki zakon o korupciji, prema kojima je nezakonito da kompanije sa sedištem u nekoj od tih dveju zemalja podmićuju vladine službenike u inostranstvu.

GSK je, kako je podsetio BBC, 2012. godine platio više od 3 milijarde evra kazne u SAD zbog promovisanja dva leka koja nisu odobrena za upotrebu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    15. april 2014 | 17:00

    Pa ispred svake doktorske ordinacije po deset trgovačkih putnika.Po nekulturi,ulaze pre pacijenata.Proverava li neko račune lekara,da se vidi ko im koliko uplaćuje. Kolegi koji nije čuo na levo uvo zbog deformacije ušnog kanala,lekar opšte prakse prepisao sirup za iskašljavanje.Zamislite šale na njegov račun,počevši od toga kojim prstom koju rupu treba da zapuši i zbog čega.

  • Milan

    15. april 2014 | 02:32

    A u Srbiji nije?

  • vaš novinar

    14. april 2014 | 23:54

    To je u Britaniji redovna praksa!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA