Proglašena Narodna republika Odesa

- Od danas, region Odese postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada narodu koji živi na njenoj teritoriji - kaže se u saopštenju na zvaničnoj internet stranici antimajdanovaca

  • 7

Antimajdanovci u Odesi proglasili su danas svoj region Narodnom republikom Odesom i pozvali građane da blokiraju saobraćaj u gradu, javio je radio Glas Rusije.

- Od danas, region Odese postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada narodu koji živi na njenoj teritoriji - kaže se u saopštenju na zvaničnoj internet stranici antimajdanovaca.

Aktivisti su pozvali građane da blokiraju saobraćaj u Odesi i obeležili 153 mesta na mapi koja treba da budu blokirana. Planirano je da se obustave sve vrste prevoza, izuzev vozila hitne pomoći.

- Od sutra do 16 sati, Odesa mora bukvalno da bude blokirana. Svako ko nije do sada shvatio da je rat došao na naša vrata, ne treba da ide sutra na posao - kaže se u apelu aktivista "Andimajdana".

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov je optužio Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, pruža podršku "separatističkim militantima".

- Rusija je gajila i nastavlja da gaji brutalne planove. Oni žele da zapale vatru ne samo u Donjeckoj oblasti, nego i na čitavom jugu i istoku Ukrajine, od Harkova do Odese - istakao je Turčinov na zasedanju ukrajinskog parlamenta, a prenela agencija AFP.

Pored toga, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov radi na formiranju specijalnih jedinica za zaštitu javnog reda, objavljeno je na sajtu ministarstva unutrašnjih poslova. Avakov je doneo odluku o stvaranju specijalnih jedinica za održavanje javnog reda, kaže se u saopštenju, preneo je Itar-Tas.

U izveštaju su dati telefonski brojevi za dalje informacije u Donjecku, Nikolajevu, Dnjepropetrovsku, Lugansku, Odesi, Harkovu i oblast Hersona. Za druge administrativne, teritorijalne jedinice, nisu dati brojevi telefona, prenela je ruska agencija.

Grupa vojnih posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) stigla je sinoć u Sumsku oblast na severoistoku Ukrajine, a danas će posetiti susednu Harkovsku oblast, prenele su ruske agencije, pozivajući se na saopštenje sumske oblasne administracije. U grupi su šest posmatrača iz Belgije, Holandije, Luksemburga, Gruzije, Češke i Švedske.

Šef misije iz Holandije rekao je da je u utorak grupa posetila Černigovsku oblast, a da je zadatak grupe upoznavanje sa aktivnostima oružanih snaga u Ukrajini, registrovanje mogućih netipičnih vojnih aktivnosti i upozorenje na eskalaciju konflikta.

Stalni savet OEBS-a, u kom su predstavnici svih 57 zemalja-učesnica, 21. marta doneo je odluku o upućivanju misije sa 100 do 500 posmatrača na šest meseci, podseća RIA Novosti. U mandatu misije je poseta deset gradova na teritoriji Ukrajine - Dnjepropetrovsk, Donjeck, Ivano-Frankovsk, Kijev, Lugansk, Lavov, Odesa, Harkov, Herson i Černovci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA